Skipper lagde forsigtigt fra land

ÅRSMØDE: Der blev skudt på regeringens flygtninge- og miljøpolitik og nedskæringerne i det offentlige, men ikke åbnet nogen nye flanker, da Pernille Skipper lørdag holdt sin første årsmødetale som politisk ordfører for Enhedslisten.

GLADSAXE: Den stod i høj grad på Enhedslisten classic, da ny politisk ordfører Pernille Skipper lørdag talte til de godt 400 fremmødte partisoldater ved Enhedslistens årsmøde på Grønnemose Skole i Høje Gladsaxe i det nordvestlige København.

Hun benyttede talen til at hylde sin forgænger som politisk spids for partiet, Johanne Schmidt-Nielsen, fejre Enhedslistens vælgermæssige fremgang de senere år og kritisere regeringens politik på flygtninge-, miljø- og velfærdsområdet.

“Vores alle sammens frihed bygger på et stærkt velfærdssamfund. Men det velfærdssamfund er Lars Løkke og resten af banden ved at rive ned. Mursten for mursten,” sagde Pernille Skipper i en tale, der var blottet for nyheder og nye markante markeringer.

Nedskæringerne regner ned over det offentlige, fortsatte hun.

“Samtidig stikker toppen af samfundet af til eksotiske skattelylande med milliarder, der skulle have været brugt på velfærd. Og regeringen klatter pengene væk på skatterabatter og kampfly. Det er unødvendigt. Det er uansvarligt. Og det er dybt uværdigt,” sagde Pernille Skipper, der i samme ombæring gentog gamle venstrefløjskæpheste om, at der skal mindre målstyring og McKinsey-konsulentmageri og mere tillid til borgerne og de offentligt ansatte.

Regeringens grønne pokerfjæs
På det grønne område langede Pernille Skipper ud efter “Venstrebønderne” og en miljøminister, der laver kreativ miljø-bogføring – en klar hentydning til sagen om regeringens omstridte landbrugspakke.

“Vi kan simpelthen ikke overlade vores klima og vores miljø til Venstrebønderne,” sagde Pernille Skipper, der fremhævede det grønne område som et eksempel på, at Danmark er på vej ad “det gale spor”.

“Vi har en regering, der hellere vil lave kreativ bogføring med miljøregnskaberne end kreative, konstruktive løsninger på klimakrisen. Men vi kan ikke vente på, at de bliver færdige med deres julelege,” sagde Pernille Skipper.

Den politiske ordfører fik dog også tid til at dele lidt besk ros ud til en regering, som hun anerkendte for at optræde med et imponerende pokerfjæs, når den “uden at fortrække en mine” tillader, at der bliver hældt “endnu mere gylle ud i naturen” og lader almindelige mennesker betale landbruget for ikke at forurene drikkevandet.

Svær flygtningesituation, men ...
På flygtningeområdet brugte Skipper sin årsmødetale til at anerkende, at den store tilstrømning af flygtninge til Europa skaber “en svær situation”, men hun langede samtidig ud efter Folketingsflertallets og EU-ledernes håndtering af krisen.

“De siger: Fordi vi står i en svær situation, så må vi bøje konventionerne. De siger: Vi skal slække på vores værdier, på grundlæggende principper og menneskerettigheder. Vi siger: Ikke i vores navn,” insisterede Pernille Skipper.

“For nej, det er ikke nemt, når der kommer mange nye borgere til. Det giver problemer, vi skal løse. Men principper er ikke til for, at man kan besynge dem i opgangstider og så sparke dem over i hjørnet, når der er krise,” fortsatte hun.

“Solidaritet, demokrati og menneskerettigheder er noget, vi holder fast i. Det er noget, vi kæmper for. Også når det kræver noget af os,” sagde Pernille Skipper og efterlyste samtidig internationalt udsyn og samarbejde.

Bare ikke den slags, der hidtil er blevet lagt for dagen.

“Millioner af mennesker er på flugt. Højrefløjens svar er lokumsaftaler med Tyrkiet gennem EU for at holde flygtninge ude af vores synsfelt. Deres svar er at konkurrere med andre lande om, hvem der kan træde mest på mennesker på flugt. Og så skærer de endda ned på udviklingsbistanden til de områder, der er hærget af sult, bomber og myrderier,” sagde Pernille Skipper.

Det er samfundets skyld
Da SF for få uger siden holdt landsmøde, benyttede partiets formand, Pia Olsen Dyhr, anledningen til at lange ud efter radikal islam, som hun kaldte den største trussel mod vores frie og åbne samfund.

SF-formanden lagde samtidig op til et opgør med “miljøer og områder i Danmark, hvor kvindeundertrykkelse, parallelle retssystemer og normer eksisterer. Og der er sågar helt ekstreme miljøer, hvor apati, had til det danske samfund og planer om terror og hellig krig opstår”.

Og den nye Enhedsliste-spids Pernille Skipper kunne da heller ikke lade være med at berøre minoritetskvindernes vilkår. Hun lagde dog snittet noget anderledes end SF-bossen.

“Lige nu foregår der en temmelig højlydt, men også lidt hul debat i offentligheden. På den ene side taler alle om minoritetskvinders frigørelse. På den anden side skærer et stort flertal i Folketinget i det velfærdssamfund, som er forudsætningen for frigørelsen. Det hænger simpelthen ikke sammen,” sagde Pernille Skipper, der ikke nævnte islam med et ord og i stedet forskød en stor del af ansvaret for minoretskvindernes vanskeligheder over på velfærdsstramningerne i det offentlige.

Hun brugte således talen til at fortælle en historie om en gruppe kvinder i Holbæk med blandet etnisk baggrund, der havde problemer.

“De havde bedt om hjælp til at forstå deres rettigheder. Ikke deres rettigheder over for deres mænd. Men deres rettigheder over for kommunen. De var alle gået fra en mand, som de ikke ville leve sammen med. En kontrollerende mand, en voldelig mand eller bare slet og ret en træls mand. Og det sidste kan sådan set være slemt nok. Men kommunen ville tage kontanthjælpen fra dem,” fortalte Pernille Skipper, der brugte historien til at lange ud efter kontanthjælpsloftet.

Ligestilling for alle kvinder er en venstreorienteret kamp, der handler om frihed, lighed og uafhængighed og ikke om religion eller særlige danske værdier, signalerede Pernille Skipper.

“Så kan højrefløjen køre sit spin om danske værdier. Men kære Kristian Thulesen Dahl og alle I andre: Ingen kvinder kommer ud af et voldeligt ægteskab, fordi deres børn bliver tvunget til at spise frikadeller i børnehaven. Ingen,” sagde Pernille Skipper.

Søndergaards Ford Fiesta
Ud over de politiske og ideologiske budskaber blev der også plads til at fejre Enhedslistens succes. De senere år er partiet således gået fra at ligge og kæmpe omkring spærregrænsen i Folketinget og kun være repræsenteret på rådhusene i landets allerstørste byer til en stabil Folketingstilslutning på 8-9 procent og repræsentation i rigtige mange af landets kommunalbestyrelser og regionsråd.

“For ti år siden var Enhedslisten nok at betegne som et storbyparti. Og som Folketingets mindste kunne hele folketingsgruppen snildt være i Søren Søndergaards lille rustne Ford Fiesta,” sagde Pernille Skipper.

“Jeg tror de færreste dengang kunne have forudset, at vi skulle blive Folketingets fjerdestørste parti, og at vi ville være repræsenteret i stort set alle landets kommuner. Vi er en større, bredere og mere mangfoldig skare nu. Der bliver læst mange andre aviser i enhedslistehjem end Dagbladet Information. Og flere af os bor tættere på Vesterhavet end på Vesterbro,” konstaterede hun.

“Men ingen skal være i tvivl. Vi kan brede armene endnu mere ud. Vi skal blive endnu større, stærkere og favne endnu flere. Vores drøm om et mere lige, grønt og solidarisk samfund er lyslevende. Vi er langt fra færdige.”

Johannes store sko
Sidst men ikke mindst fik Pernille Skipper sendt en hilsen til sin forgænger på den politiske ordfører-post, Johanne Schmidt-Nielsen.

“Du har mildest talt taget din del af slæbet, Johanne,” konstaterede Pernille Skipper.

Den nye parti-spids har gjort sig sine tanker om, hvordan hun skal udfylde forgængerens store sko, fortalte hun.

“Jeg kan godt afsløre i det her lille lukkede rum, at da vi skulle forberede at skifte politisk ordfører, var Johanne ikke så vild med tanken om, at jeg skulle sige, at hendes sko er store at udfylde. Fordi så ville alle bare glo på hendes fødder. Fysisk er der tale om en petite størrelse 38, så de er faktisk ikke så store,” sagde Pernille Skipper

“Men kære Johanne. Du og dit arbejde er uvurderligt for vores parti, for vores politiske projekt og ikke mindst venstrefløjens kamp for en mere retfærdig verden. Du bliver jo heldigvis hos os, og du er ikke færdig i Folketinget eller i partiet. Det er vi meget, meget glade for. Men for det enorme arbejde, du allerede har gjort, vil jeg gerne sige – og nu er jeg sikker på, at jeg taler på hele partiets vegne – et helt simpelt: Tusind tak.”

Det mest fyldige punkt på årsmødedagsordenen er Enhedslistens forhold til EU. Søndag skal de godt 400 delegerede således tage stilling til et EU-politisk program, ligesom det skal besluttes, om partiet fremover skal stille selvstændigt op til Europa-Parlamentet.

I Folketingsgruppen er opbakningen til opstillingen meget bred, men blandt medlemmerne er der fortsat et stort mindretal, der modsætter sig opstillingen, og den politiske ordfører undgik da også at berøre både opstillingsspørgsmålet og generelle spørgsmål om Danmarks og Enhedslistens rolle i EU.

Årsmødet fortsætter pinsen over og slutter således mandag, hvor der bliver valgt folketingskadidater og medlemmer af hovedbestyrelsen.

Forrige artikel Udenrigsministeriet er alvorligt stækket Udenrigsministeriet er alvorligt stækket Næste artikel Her er Pernille Skippers årsmøde-tale