Partier er parate til at lade valg afgøre adgangskrav

STARTSKUD: Flere partier er åbne for at tage adgangskrav ud af gymnasieforhandlingerne, der starter tirsdag og i stedet lade et kommende valg afgøre det.

Tirsdag begynder forhandlingerne om en ny gymnasiereform, og det tegner til, at det bliver svært at enes om et karakterkrav. Socialdemokraterne, Radikale og SF står på et adgangskrav på 2, regeringen og Konservative ønsker 4, Dansk Folkeparti 6 og Liberal Alliance 7. Enhedslisten og Alternativet ønsker, at der fortsat ikke skal være adgangskrav.

Dermed ser det ud til, at der er hårde forhandlinger i vente, men flere partier melder sig nu klar til en model, der kan sikre en aftale om en ny gymnasiereform – også selvom det ikke skulle lykkes at blive enige om en adgangskrav. Det skriver Berlingske.

OVERBLIK: Se regeringens gymnasieudspil her

SF, Radikale og Konservative foreslår, at hvis partierne ikke kan blive enige om et fælles adgangskrav, kan det trækkes ud af forhandlingerne for i stedet at lade et kommende valg afgøre det.

”Jeg synes, at fronterne er trukket rimelig hårdt op omkring karakterkravet, og derfor ser jeg det som en reel mulighed, at vi tager den del ud. Jeg ser selvfølgelig gerne et bredt forlig, men hvis det skal lykkes, er vi nødt til at finde en løsning. Og det kan være at lade et valg afgøre, hvad adgangskravet skal være,” siger SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, til Berlingske.

Ønsker bred reform
Jacob Mark understreger ligesom Konservative og Radikale, at modellen ikke er et mål i sig selv. Men hvis karakterkravet blokker for en aftale, vil Folketinget på denne måde alligevel kunne lande en aftale om resten af reformen. Og så skal det være op til flertallet efter et valg at fastsætte adgangskravet til 2, 4 eller noget helt tredje.

Alle tre partier understreger, at de ønsker en bred reform – men de står også stærkt på hver deres adgangskrav. Normalt bliver der lavet brede forlig på uddannelsesområdet, så reglerne ikke bliver ændret, når magten skifter.

Alle partier – også dem uden for forligskredsen – er inviteret med til forhandlingerne i Undervisningsministeriet. På gymnasieområdet består den nuværende forligskreds af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale, SF og Konservative, og det betyder, at alle seks partier skal blive enige om en ny reform. Sker det ikke, vil en ny reform først kunne træde i kraft efter et valg.

Forrige artikel Handicap-direktør afpressede styrelse i HPV-sag Handicap-direktør afpressede styrelse i HPV-sag Næste artikel  EU-dom underkender danske regler om familiesammenføring EU-dom underkender danske regler om familiesammenføring