To ud af fem danskere vil stemme om EU-medlemskab

IND/UD: Skal Danmark følge i briternes fodspor og stemme om, hvorvidt vi skal blive i Unionen? Ja, mener 38 procent af danskerne.

BRUXELLES: Mens EU-boblen ruster sig til et dramatisk topmøde i næste uge, der skal afgøre, hvad den britiske premierminister David Cameron kan få med hjem til at hjælpe ham med at sælge et fortsat EU-medlemskab til sine landsmænd, har også en del danskere set sig lune på briternes forestående folkeafstemning.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget, der har spurgt, hvorvidt danskerne på linje med briterne skal spørges, om de fortsat vil være medlem af EU.

Her svarer knap halvdelen af danskerne, at de ikke er interesserede i at sætte Danmarks forhold til Unionen på prøve, mens 38 procent af befolkningen ønsker at blive spurgt.

Selv om det er en anseelig mængde, der gerne vil have afprøvet forholdet til EU ved urnerne, mener lektor Derek Beach fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet ikke, at resultatet bør komme som nogen overraskelse.

Han peger på, at der er en ikke ubetydelig andel af danskerne, som gerne ser Danmark træde ud af EU og få samme status som for eksempel Norge, der står udenfor, men stadig er en del af blandt andet EU’s indre marked.

”Der er cirka 20 til 25 procent af vælgerne, der gerne vil have en anden tilknytning til EU,” siger Derek Beach, der forsker i EU-folkeafstemninger og den danske offentlige mening, når det kommer til EU-spørgsmål.

Vil gerne spørges
Han peger også på, at en del af danskerne bare godt kan lide ideen om at blive spurgt ved en folkeafstemning.

”Man skal også huske, at meningsmålinger bare er målinger og er et forholdsvist billigt signal at sende. Det vil sige, at de ikke siger ret meget om, hvorvidt danskerne rent faktisk vil stemme ja eller nej til medlemskab,” siger Derek Beach.

Efter hans vurdering er der ikke nogen tvivl om, hvad resultatet af en sådan folkeafstemning ville blive.

”Hvis det kom så vidt, ville det blive et rungende ja i Danmark,” siger lektoren.

Forrige artikel Udenrigsministeriet beskyldes for ”kreativ bogføring” Udenrigsministeriet beskyldes for ”kreativ bogføring” Næste artikel Professor: Forbrugerrådet er en gave Professor: Forbrugerrådet er en gave