Danskerne: EU kan ikke løse flygtningekrisen

MISTRO: Et flertal af danskerne har ingen tiltro til, at EU’s medlemslande kan finde fælles fodslag om at løse Europas flygtningekrise. Realiteterne bakker dem op.

BRUXELLES: Danskernes tiltro til en europæisk løsning på flygtningekrisen kan ligge på et meget lille sted. Det viser en ny meningsmåling foretaget for Altinget af Norstat.

Kun knap hver fjerde adspurgte har tillid til, at EU-landene kan finde ud af at stå sammen om fælles løsninger, mens 62 procent procent svarer nej.

Målingen kommer på et tidspunkt, hvor der da heller ikke er megen grund til optimisme.

Udmeldingerne fra EU-systemet begynder at tangere desperation og desillusion, efterhånden som problemerne tårner sig op, mens alle de løsninger, som hidtil er blevet lagt på bordet enten ikke fungerer, eller ikke bliver overholdt af de medlemslande, der skal gøre dem til virkelighed.

For eksempel er et forsøg på at fordele 160.000 asylansøgere fra frontlinjestaterne forlist, efter antallet af ankomne er mangedoblet. Kun 331 er blevet fordelt.

Står over for kollaps
Formand for EU-chefernes klub, Det Europæiske Råds Donald Tusk, advarer om, at Unionen og dets medlemmer har to måneder til at få tingene under kontrol, før foråret kommer, og flygtningetallene kan forventes at stige igen. Der mødes EU’s stats- og regeringschefer til deres traditionelle forårstopmøde.

”Det Europæiske Råd i marts vil være det sidste øjeblik til at vurdere, om vores strategi virker. Hvis den ikke gør det, vil vi stå over for alvorlige konsekvenser som et kollaps af Schengen,” sagde Tusk til de forsamlede EU-parlamentarikere i Strasbourg tidligere på ugen.

Hans kommentar bliver støttet af Mark Rutte, statsminister i Holland, der 1. januar overtog EU-formandskabet.

Rutte peger på, at der er behov for at gentænke EU’s forliste asylsystem, Dublin-forordningen, der i dag placerer ansvaret for asylbehandlingen i det land, hvor en flygtning først bliver registreret.

”Dublin-systemet virker ikke i øjeblikket,” understreger han.

Nyt asylsystem på vej
Tendensen er, at EU-landene i stor stil gennemfører nationale foranstaltninger, der skal få flygtningene til at vælge et andet sted at tage hen.

Det ses i Danmark med regeringens mange asylstramninger. Det ses i Norge, der er begyndt at sende asylansøgere, der er kommet over den russiske grænse, tilbage til Rusland.

Onsdag gik den østrigske kansler, Werner Faymann, skridtet videre og annoncerede, at han ønsker et loft over antallet af asylansøgere, så der maksimalt kan modtages 37.500 asylansøgninger mod de 90.000, der kom i 2015.

EU-Kommissionen planlægger at komme med udspillet til en gennemgribende omlægning af grundpillerne under det europæiske asylsystem til marts.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Se forklaringen: Derfor tæller staten alle sine flagstænger Se forklaringen: Derfor tæller staten alle sine flagstænger Næste artikel Her er Alternativets nye naturplan Her er Alternativets nye naturplan