Spørg om retsforbeholdet - Vil Danmark kunne indføre grænsekontrol efter et ja?

BREVKASSE: For at hjælpe vælgerne med at manøvrere i debatten om den forestående folkeafstemning om det danske retsforbehold svarer Altingets EU-redaktør frem mod afstemningen på spørgsmål fra læserne. 

Spørgsmål fra Lene

Jeg vil gerne have svar på et spørgsmål angående åbne grænser og muligheden for kontrol. Sverige har indført tjek af indrejsende på grund af den store flygtningestrøm. Det er åbenbart muligt, på trods af at Sverige er medlem af EU. Kan Danmark indføre det samme, hvis vi stemmer "ja" på torsdag? 

 

Kære Lene
Rikke AlbrechtsenDet er Schengen-reglerne, der definerer, hvad vi kan og ikke kan i forhold til grænsekontrol inden for samarbejdet om åbne grænser i EU.

De regler giver mulighed for, at et land midlertidigt genindfører grænsekontrollen, hvis der opstår det, de beskriver som ”en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed”.

Det er det, som svenskerne har gjort for at få styr på situationen omkring de 190.000 asylansøgere, der anslås at komme til landet alene i år.

Den slags midlertidige løsninger skal godkendes af EU-Kommissionen og løbende fornys.

Ikke kun svenskerne
Også Tyskland, Slovenien og Ungarn har benyttet sig af muligheden i forbindelse med flygtningekrisen for bedre at kunne styre, hvem der kommer ind på deres territorium, og hvor de bevæger sig hen.

Frankrig har også gjort det i kølvandet på terrorangrebene i Paris og i forbindelse med det igangværende klimatopmøde i hovedstaden, fordi 150 verdensledere samlet på ét sted udgør et potentielt mål for terrorister.

Det samme gjorde Danmark, da vi havde klimatopmødet i 2009. Det er dermed en mulighed, som er tilgængelig for alle de Schengen-medlemmer, som skulle have brug for det.

Danmarks Schengen-medlemskab ligger i dag uden for EU’s almindelige retlige samarbejde, fordi Danmark har fået en særlig aftale, så vi kan deltage på trods af vores retsforbehold. Det vil sige, at det både ved et ja og ved et nej til folkeafstemningen på torsdag fortsat vil være muligt for Danmark at få adgang til at indføre den slags midlertidig grænsekontrol, hvis vi kan godtgøre, at der er belæg for det.

 

Venlig hilsen 

Rikke Albrechtsen
Altingets EU-redaktør

 

Forrige artikel 20 ord du skal kende i retsforbeholds-debatten 20 ord du skal kende i retsforbeholds-debatten Næste artikel Snit af målinger viser sikker nej-føring Snit af målinger viser sikker nej-føring