EU vil have hjælp fra Tyrkiet i flygtningekrisen

FLYGTNINGEKRISE: Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan var mandag i Bruxelles for at diskutere flygtningetilstrømningen til Europa fra Syrien. Tyrkiet vil have en række betingelser opfyldt for at hjælpe EU.

BRUXELLES: Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, besøgte mandag Bruxelles for at holde møder med EU’s tre formænd for Det Europæiske Råd, EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet.

EU vil have Tyrkiets hjælp til at stoppe tilstrømningen af flygtninge fra Syrien til Europa, hvoraf mange tager vejen gennem Tyrkiet.

“Det er indiskutabelt, at Europa skal gøre mere for at håndtere sine grænser. Vi forventer, at Tyrkiet gør det samme,” sagde formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk efter mødet med Recep Tayyip Erdogan.

“Situationen, hvor hundreder af tusinder af mennesker flygter til EU via Tyrkiet, må stoppes. Og vi kan ikke gøre det alene. Vi har brug for Tyrkiet.”

Men der blev ikke gjort store fremskridt mandag i Bruxelles, hvor den tyrkiske præsident mødte op med en stribe betingelser for at komme europæerne i møde i samarbejdet om flygtningekrisen. Blandt andet vil Tyrkiet have flere penge fra EU til at håndtere de over to millioner flygtninge, som lige nu befinder sig i landet. Og så vil landet have en række politiske indrømmelser, der skal styrke landets position som EU-kandidat.

Tyrkere vil til EU uden visum
Et af de centrale krav fra Tyrkiet var, at EU skal fremskynde arbejdet for, at tyrkere kan få lov til at rejse ind i EU uden at have brug for et visum. Visumliberalisering for Tyrkiet har været på dagsordenen i årevis, men processen er gået i hårdknude, fordi flere EU-lande kvier sig ved tanken om at give tyrkerne friere adgang til Schengen-området.

Men nu hvor det står klart, at EU ikke kan løse flygtningekrisen uden Tyrkiets hjælp, bruger den tyrkiske præsident sin afgørende position til at presse EU på spørgsmålet om visumliberalisering. Det forklarer senioranalytiker og Tyrkiet-ekspert Amanda Paul fra European Policy Centre.

“Det er et spørgsmål, der længe har været en knast i forholdet mellem Tyrkiet og EU. Tyrkiet har oplevet, at de vestlige Balkanlande og senest også Moldova har fået visumliberalisering, mens Tyrkiet er blevet skubbet bag i køen,” siger Amanda Paul.

 

Dialogen fortsætter
Recep Tayyip Erdogans besøg i Bruxelles leder op til en konference torsdag, der skal handle om den flygtningerute, der går fra Syrien gennem de balkanske lande til Europa. Konferencen afholdes af EU i Luxembourg i direkte forlængelse af et ministerrådsmøde mellem EU’s indenrigs-, integrations- og justitsministre.

Tyrkiet vil ligesom andre nabolande til Syrien også deltage i konferencen, som forventes at munde ud i en fælles erklæring.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Miljølempelser har præget Kjers første 100 dage Miljølempelser har præget Kjers første 100 dage Næste artikel Overblik: Sådan forløber Folketingets åbning Overblik: Sådan forløber Folketingets åbning