Her er valgets 12 store overraskelser

VALG: Vælgerne belønner partihoppere - og husker sygehus-løfter. En markant Venstre-profil blev stemt ud, og Folketinget er nu Helveg-løst. Se valgets overraskelser her. 

Der manglede hverken målinger eller spådomme, men ikke alt gik som ventet. Læs her Altingets gennemgang af nogle af valgets små og store overraskelser.

1. Løkkes løjtnant bortdømt
Fra 12.990 personlige stemmer i 2011 til 5.133 personlige stemmer ved valget torsdag. Det er de hårde facts for Venstres tidligere skatteminister, politisk ordfører og finansordfører, Peter Christensen, som nu ikke længere skal være folketingsmedlem. Det er en af valgets største overraskelser, at han i den grad blev bortdømt af vælgerne i Sydjylland.

2. Et folketing uden en Helveg
Selv om Rasmus Helveg Petersen i den seneste valgperiode har været minister, blev han alligevel slået af Zenia Stampe i kampen om det enlige Radikale mandat i Sjællands Storkreds. Kun med korte undtagelser har der siden 1964 – hvor bedstefar Kristen Helveg Petersen blev valgt ind i Folketinget – været en Helveg på Tinge.

3. Populær kaospilot
Alternativets stifter, Uffe Elbæk, blev en af valgets store vindere – ikke alene stormede partiet ind med ni mandater, Elbæk selv mangedoblede også sine personlige stemmer i det københavnske: fra 2.373 stemmer som radikal i 2011 til 18.796 som ny partiformand.

4. Mark slog Mach
23-årige Jacob Mark slog Trine Pertou Mach i kampen om SF-mandatet i Sjællands Storkreds. Mark regnes for et af SF's nye, unge talenter, og han blev da også allerede som 18-årig valgt til byrådet i Køge i 2009. I 2013 blev han genvalgt med 793 stemmer, hvilket var 40 procent af alle SF-stemmerne i Køge Kommune. Mark fik tre gange så mange stemmer som det siddende folketingsmedlem, Trine Pertou Mach.

5. Konservative mister Frederiksberg
Den konservative højborg Frederiksberg var ikke helt så konservativ alligevel. Partiets generelle tilbagegang betød, at Konservative misterede sit traditionelle sikre mandat på Frederiksberg. Dermed fik tidligere partiformand Lars Barfoed ikke genvalg.

6. Partihoppere belønnes
Ofte lyder det, at politikere som springer til nye partier, er i fare for at blive straffet af vælgerne. Det var ingenlunde tilfældet ved dette valg. Bare se tallene:

Uffe Elbæk: (fra Radikale til Alternativet): 18.796 personlige stemmer (2.373 som radikal i 2011) + 16.423 (+692 %)
Jesper Petersen (Fra SF til S) 6.842 personlige stemmer (4.340 som SF'er i 2011) = 2.502 ekstra stemmer (+57 %)*
Astrid Krag (Fra SF til S) 14.839 personlige stemmer (6.469 som SF'er i 2011) = 8.370 ekstra stemmer (+129 %)*
Ida Auken (Fra SF til R) 10.431 personlige stemmer (9.114) = 1.317 ekstra stemmer (14%)*.

(*I en tidligere udgave af denne artikel var procent-satserne forkerte. Vi beklager).

7. Radikale Auken stormede ind
Som tallene oven for viser, så var der ikke mange kvaler hos de københavnske vælgere, da de skulle sætte deres kryds ved SF-overløberen Ida Auken. Faktisk fik hun så mange stemmer, at socialminister Manu Sareen blev slået med længder – og ikke blev genvalgt. Sareen fik ellers 14.505 stemmer i 2011. Det blev denne gang reduceret til 6.168.

8. Alternativet opnår valg i Vestjylland
Før valgkampen blev skudt i gang, var der ikke mange, som helt troede, at det nye parti Alternativet kunne stå distancen. Og slet ikke ovre på heden i Vestjylland. Men partiet trodsede alle spådomme og stormede ind. Også i Vestjylland, selv om partiets spidskandidat trak sig midt i valgkampen. René Gade er nyt medlem for Alternativet fra Vestjylland.

9. Kun 530 stemmer nok til valg
På Fyn løb Pernille Skipper med næsten alle Enhedslistens stemmer. Men partiet fik to mandater, og det gjorde det andet meget "billigt". Kun 530 personlige stemmer til Rune Lund var derfor nok. Rune Lund har også tidligere været medlem af Folketinget, så det bliver et gensyn.

10. Mindre end 90 stemmer afgjorde Bornholm
På forhånd var der spået tæt løb mellem Venstre og Dansk Folkeparti om det andet mandat på Bornholm. Og det blev det. 89 stemmer fik Venstre mere end Kristian Thulesen Dahls parti. Dermed kan Venstre fortsætte med at have et af Bornholms to mandater.

11. Fyn uden radikal stemme for første gang
Radikales gruppeformand Camilla Hersom blev ramt af partiets tilbagegang og ikke genvalgt. Hvad der gør det ekstra overraskende er, at Hersom var opstillet på Fyn, hvor Radikale altid har været repræsenteret.

12. Fynboerne straffede Carsten Hansen
Boligminister Carsten Hansen (S) havde i valgkampen 2011 lovet fynboerne, at han kunne redde akutfunktionen på Svendborg Sygehus. Det kunne han bare ikke, viste det sig. Det kan føles som længe siden, men noget tyder på, at fynboerne ikke havde glemt det. Hansen fik godt 2.500 stemmer, og blev ikke genvalgt. I 2011 fik Carsten Hansen 8.171 personlige stemmer.

Forrige artikel Se listen: Så mange stemmer fik partilederne Se listen: Så mange stemmer fik partilederne Næste artikel Stemmeslugere, bundskrabere og lange næser Stemmeslugere, bundskrabere og lange næser