Tv-dueller påvirker partiernes likes og følgere

DATA-ANALYSE: Liberal Alliance fører stadig på Facebook-likes, men Socialdemokraterne og Venstre er lige i hælene på partiet. Mikkel Krogsholm har kigget nærmere på partiernes digitale valgkamp. 

Valgets anden uge er i gang, og antallet af nye likes og følgere på de sociale medier er aftagende. Dog booster duellerne med de to statsministerkandidater de sociale medier og giver nyt blod til den digitale valgkamp efter hver duel.

Facebook
Liberal Alliance er stadig i front på Facebook-likes og har nu passeret 61.000 likes. Lige i hælene på dem er stadig Venstre og Socialdemokraterne, der ligger mindre end 1.000 likes fra hinanden på ca. 55.000 likes.

Selv om Alternativet ikke er det største parti, forsætter det sin eksplosive vækst fra sidste uge. Uffe Elbæks nystartede parti har siden udskrivelsen opsamlet knap 12.000 nye likes og er klart det parti, der har fået flest nye tilhængere. Det er, som om der er to niveauer hos de danske politiske partier, når det kommer til at skaffe nye likes på Facebook: et topniveau, der består af Alternativet, Liberal Alliance, Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti, og så et bundniveau bestående af resten.

Overordnet set fik partierne flest nye likes, lige da valget blev udskrevet, og de nye daglige likes daler støt, som valgkampen skrider frem. Det kan tyde på, at det var de lavesthængende frugter, der blev plukket først, og at partierne nu må kæmpe mere indædt for yderligere digital vækst. Jeg kan dog se, at der sker et lille boost i nye likes efter de to dueller, der har været i tv mellem Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

Enhedslisten startede valgkampen rigtig flot med at have et højt engagementsniveau på sin facebookside. Da statsministeren udskrev valget, havde Enhedslisten altså godt fat i sit digitale publikum og var allerede foran på point. Det høje niveau blev dog sat til vægs lige efter den første duel mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen, der fik Socialdemokraterne til at tordne frem med massiv medvind i sejlene – faktisk overgår Socialdemokraternes engagementsrate, hvad jeg havde troet muligt.

Deres høje niveau varer dog kun frem til søndagens duel, hvorefter man kan se, at de igen lidt mister taget i deres publikum. Det er dog stadig det parti, der lige nu har mest engagement på sin Facebook-side.

Twitter
På Twitter er det stadig Det Radikale Venstre, der har flest følgere, efterfulgt af Socialdemokraterne og Venstre.

Det er Venstre, der har fået flest nye følgere på Twitter, men det er kun en lille håndfuld mere end Socialdemokraterne og Alternativet. Ligesom på Facebook ser vi Alternativet følge godt med de store etablerede partier. Med Alternativets digitale fremgang er det blevet meget tydeligt, at sociale medier er ultra-demokratisk, i den forstand at selv de små partier har mulighed for at spise kirsebær med de store – ja faktisk nogle gange spise de stores kirsebær og lægge sig i front.

På Twitter ser vi den samme overordnede udvikling i nye følgere, som vi gjorde med Facebook-likes, nemlig at valget gav alle et boost, der stille aftager, som valgkampen skrider frem. Dog booster duellerne mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen også antallet af nye følgere for partierne på Twitter.

Hvorvidt de sociale medier har en indflydelse på temaerne og begivenhederne i valgkampen, kan diskuteres. Men vi kan se på udviklingen i likes, følgere og engagement på Twitter og Facebook, at duellerne mellem de to statsministerkandidater omvendt ser ud til at have en indflydelse på partiernes opbakning på de sociale medier.

Mikkel Freltoft Krogsholm er direktør i 56North, som hjælper virksomheder med at analysere data. Han er tidligere medlem af Liberal Alliances hovedbestyrelse. På Altinget skriver han analyser om dansk politik med udgangspunkt i alt fra støvede registerdata til sociale medier. Analysen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Børsting afviser invitation fra Løkke Børsting afviser invitation fra Løkke Næste artikel V lover færre asylansøgere med ny reform V lover færre asylansøgere med ny reform