S vil skærpe straffen for ulovlig udenlandsk arbejdskraft

UDSPIL: Står det til Socialdemokraterne, skal udenlandske virksomheder, der forbryder sig mod danske løn- og arbejdsvilkår straffes hårdere. Hvor meget, der skal strammes op, vil afhænge af en evaluering af den nuværende indsats. DA advarer mod "usaglig" jagt på virksomheder.

Der skal slås hårdere ned på udenlandsk arbejdskraft, der ikke opfylder de danske regler for løn- og arbejdsvilkår. 

Det er budskabet fra Socialdemokraterne, der gennem en række nye initiativer ønsker at skærpe bekæmpelsen af social dumping på danske arbejdspladser.

De sidste fire år har regeringen ad flere omgange strammet bøder og kontrol. Men der skal mere til, siger socialdemokraternes Mette Frederiksen, der sammen med partiformand Helle Thorning-Schmidt fremlagde udspillet på et pressemøde torsdag.

"Vi har gjort rigtig meget, men vi må også konstatere, at hver gang vi bliver lidt dygtigere, vil der være udenlandske firmaer og danske arbejdsgivere, der ikke ønsker at overholde reglerne. De forsøger hele tiden at finde krumspring for enten at undgå myndighedernes søgelys og eller fagbevægelsens indsats ude på vores arbejdsmarked," siger Mette Frederiksen, der er tidligere beskæftigelsesminister under Thorning-regeringen.

Konkret bøde-forslag skal vente
Dansk Arbejdsgiverforening kritiserer forslaget. Der er ikke grundlag for at stramme bøderne yderligere, og det kan i stedet betyde, at udenlandske virksomheder bliver jagtet væk på et "usagligt grundlag", siger organisationen til Politiken.

Mette Frederiksen understreger, at de skærpede straffe skal bero på en evaluering af den nuværende indsats, så der sættes ind, hvor bøderne er et effektivt redskab.

Hvis evalueringen viser, at det ikke er grundlag til at stramme yderligere, er I så klar til at droppe forslaget?

”Vi ved allerede, at når vi eksempelvis har hævet bøderne for ikke at registrere sig korrekt i Danmark, har det haft en positiv effekt. Men vi har det sådan, at vi altid gerne vil stå på sikker grund, når vi laver grundlæggende ændringer. Derfor synes jeg, det er fornuftigt, at vi ser på, hvor straffene har en betydning. Men vores mål er meget klart, at vi har hævet niveauet af et par omgange, og vi er klar til at gøre det igen," siger Mette Frederiksen.

Udover højere bøder foreslår Socialdemokraterne også, at der skal laves flere samarbejdsaftaler med østeuropæiske lande mod social dumping.

Samtidig skal den såkaldte Greencard-ordning, der giver danske virksomheder lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft, følges tæt for at undgå misbrug. Samtidig foreslår Socialdemokraterne, at landbrugets praktikantordning for udlændinge skal kigges efter i sømmene. 

V: Det kan vi godt snakke om
Hos Venstre melder man sig klar til at se på, om det kan give mening at forhøje straffen for social dumping.

"Det er noget, man fint kan kigge på, men det er væsentligt, at man ikke går ind og lægger hindringer i vejen for de virksomheder, der har brug for udenlandsk arbejdskraft til at skabe vækst. Og man skal lade være med at lave noget, der er så bureaukratisk, at det bænker den lille håndværksmester ved computeren, fordi han skal udfylde skemaer til Helle Thorning og Mette Frederiksen," siger Venstres Ellen Trane Nørby.

Kommer Venstre til magten efter næste valg, fremhæver Ellen Trane Nørby to tiltag, som de vil arbejde for, der kan bekæmpe social dumping. 

For det første vil Venstre arbejde for at få permanente nummerpladescannere ved grænsen, der kan bekæmpe ulovlig cabotage-kørsel i transportsektoren, og for at kunne kontrollere uregistrerede udenlandske virksomheder.

Den nuværende regering har introduceret en forsøgsordning med netop nummerpladescannere. Forsøget er endnu ikke afsluttet.

Samtidig mener Ellen Trane Nørby, at Venstres forslag om at genindføre boligjobordningen er relevant at nævne, når man taler social dumping.

"Det vil være med til at bekæmpe sort arbejde, men også sørge for at arbejdet går til registrerede virksomheder," siger hun.

Forrige artikel Ordfører banket på plads om sprogskat på reklamer Ordfører banket på plads om sprogskat på reklamer Næste artikel Færre politikere drager til Folkemødet Færre politikere drager til Folkemødet