Politikere på vej i glemslen

KLUMME: Der er intet så glemt som en forhenværende politiker. Og med valget i horisonten er mange profiler på vej i glemslen. Sådan burde det ikke være, skriver chefredaktør Rasmus Nielsen i sin klumme.

HER PÅ KONTOR-REOLEN står en stribe håndbøger, jeg holder særligt af. "Folketinget efter valget", hedder de. Som bekendt indeholder de først og fremmest biografier over folketingsmedlemmerne. Håndbogen har ikke den samme betydning, nu hvor man søger information på nettet, der også er bedre opdateret.

Alligevel er der noget særligt ved disse håndbøger. De minder os om de politikere, der var engang. Der er ikke noget så forhenværende som tidligere politikere. Og hvor bliver de fleste af dem hurtigt glemt.

Det er trist, fordi politikere er vores fælles reference, vores fælles identitet - så længe det altså varer. Det kan være rystende at kigge i gamle håndbøger og opdage, hvordan dem, der for så kort tid siden tegnede debatten, er gledet ud af den kollektive bevidsthed.

LAD MIG SE - lad os tage "Folketinget efter valget 8. februar 2005", det er ti år siden, og den er særlig flot i sin mørkeblå indbinding. Bladre, bladre - hov, der er Jytte Andersen. En socialdemokratisk legende i mange år -  hvor er hun nu? Hvem kender hende i dag? Poul Andersen (S), Charlotte Antonsen (V), Elisabeth Arnold (R) - ja, og vores afdøde kammerat Svend Auken (S). For bare at tage efternavne med A.

Jeg har arbejdet som politisk journalist og redaktør i snart 25 år. Har sjældent politikere som egentlige venner, armslængde er godt, især for medierne. Men politikere er, når de er bedst, store personligheder med menneskelige og kommunikative egenskaber, man kan lære af. Og nogen gange kan jeg tage mig selv i at bruge udtryk, som nogle af de store Christiansborg-navne, man har kendt og arbejdet med, brugte. Husk på, først mødte man dem om dagen på gangene, så igen om aftenen hjemme ved tv-skærmen. 

VI SKAL SNART til det igen. Ved hvert folketingsvalg udskiftes som tommelfingerregel en tredjedel af medlemmerne, altså cirka 60. Især når valget - som i år - kommer efter en valgperiode på næsten fire år, skiftes mange ud.

Netavisen Altinget: christiansborg har de seneste uger gennemgået alle folketingsgrupper for at gøre op, hvem der med sikkerhed forlader Folketinget ved valget,  fordi de ikke genopstiller, og hvem redaktionen ud fra meningsmålinger og geografiske prognoser vurderer står til at ryge ud - mindre eller især mere ufrivilligt. Lige som vi giver et bud på, hvem der står til at blive nyvalgt. Nysgerrigheden kender ingen grænser ...

Vi kan lige så godt vænne os til, at valgdag betyder et sentimentalt farvel til mange dejlige mennesker, der har præget vores samfund, og som man som Christiansborg-journalist har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med og blive præget af.

DET BLIVER UNØDIGT brutalt. Når stemmerne er talt op, går der ikke mange timer, før Folketingets ansatte står på spring for at inddrage kontornøglen. Nye skal jo til, og Folketinget er kun til låns. I dagene efter et valg er der meget stille på Christiansborg. De nu forhenværende politikere rydder i hast deres kontorer - det meste af papirer og rapporter ryger i store papirsække, der fylder gangene. Ikke bedre værd end gamle aviser. Og så i al diskretion ud og ned ad Store Trappe: - Farvel og tak.

Hvem skal vi til at sige farvel til? Lad os bare se på de tre store partier, kendt som "Tyver-Trioen" efter deres forventede stemmeprocent.

Hos Venstre siger man med sikkerhed farvel til:

Birthe Rønn Hornbech (Køge)
Karen Jespersen (Favrskov)
Birgitte Josefsen (Mariagerfjord)
Eyvind Vesselbo (Gentofte)
Henrik Høegh (Guldborgsund)
Gitte Lillelund Bech (er allerede stoppet)
Lykke Friis (er allerede stoppet)
Ulla Tørnæs (medlem af Europa-Parlamentet)

Stort set alle sammen politiske profiler i første række ... flertallet forhenværende ministre. Folketinget bliver ikke helt det samme.

Hos Socialdemokraterne ved vi, at disse navne siger farvel:

Karen Hækkerup (Tårnby)
Ole Sohn (Slagelse)
Torben Hansen (Randers)
Sophie Hæstorp Andersen (Brøndby)
John Dyrby Paulsen (Slagelse)
Jeppe Kofod (Rønne)
Jacob Bjerregaard (er allerde stoppet)

Flere er kommet godt videre og er på ingen måde forsvundet. Men det er alligevel med det melankolske sindelag, at man må se til, at disse stærke navne er væk eller kommer væk fra gangene.

Endelig det nye, faste medlem af "Tyver-Trioen", Dansk Folkeparti. Farvel med sikkerhed til bare én i partiet, der traditionen tro kun går frem ved valg:

Jørn Dohrmann (Sønderborg)

SAMFUNDET ER IKKE flink nok til at passe på vores forhenværende politikere. Mange har svært ved at finde relevant beskæftigelse bagefter. Deres sociale anseelse kan ligge på et lille sted. Bevares, de får med alderen en mindre tillægspension. Men ude af politik, ude af sind. Vi vælgere skal - uanset politiske præferencer - blive ved med at ære vores folkevalgte. Uanset om deres mandat formelt er udløbet.

 

Forrige artikel Monopolbrud på public service Næste artikel Partier sikrer nyt, alsidigt folketing Partier sikrer nyt, alsidigt folketing