Regeringen vil gentænke hf

GYMNASIET: Hf tiltrækker flere og flere unge, og derfor skal uddannelsen gentænkes, så den passer bedre til deres hverdag. Det mener undervisningsminister Christine Antorini (S), som blankt afviser at gøre den til en forberedelsesskole eller en ren voksenuddannelse.

Antallet af unge på hf er steget drastisk i de senere år, og derfor er der brug for at gentænke uddannelsens struktur, så den passer bedre til de unges hverdag og virkelighed.

Det mener undervisningsminister Christine Antorini (S), som snart skal genforhandle de gymnasiale ungdomsuddannelser.

“Hf er utrolig vigtig, da det er den gymnasieuddannelse, som har givet flest voksne og unge fra uddannelsesfremmede hjem muligheden for at få en studieforberedende ungdomsuddannelse. Men målgruppen er blevet meget mere alsidig end tidligere, og flere og flere unge vælger i dag uddannelsen. Nogle af dem har både personlige og faglige udfordringer, og det bliver vi nødt til at tage højde for, når vi skal igang med gymnasieeftersynet,” siger hun og fortsætter:

“Hf er kommet for at blive, og de unge skal fortsat have mulighed for at tage en studieforberedende ungdomsuddannelse, hvis de har det, der skal til,” siger ministeren.

Mere vejledning og prøver undervejs
Den toårige hf var oprindeligt tænkt som et tilbud til især voksne, der havde været ude på arbejdsmarkedet i nogle år, men som gerne vil have studiekompetencer for at kunne læse en videregående uddannelse.

I dag er uddannelsen dog i høj grad blevet en ungdomsuddannelse, og blot hver fjerde elev er over 20 år.

Derudover tiltrækker den mange unge med dårlige karakterer fra grundskolen, og frafaldet på hf er langt højere end på de tre andre gymnasiale ungdomsuddannelser.

Derfor er der ifølge Christine Antorini brug for at gentænke uddannelsens struktur, så den passer bedre til de unge. For hun har ingen planer om at indføre en aldersgrænse og gøre hf til en voksenuddannelse, som både Venstre og de Konservative har talt varmt for.

“Hf’s struktur er stadigvæk målrettet voksne, der har en anden erfaring med sig, og derfor kræver det både stor selvstændighed og modenhed at gennemføre den. Det bør vi ændre. I dag skal eleverne eksempelvis op i alle fag, og de får ikke karakterer undervejs. Vi vil derfor se på, om der skal være prøver undervejs, og om vejledningen skal styrkes, så alle får en chance for at gennemføre,” siger ministeren.

“Derudover er vi optaget af, om skolerne kan blive endnu skarpere på at arbejde med både voksen- og ungepædagogik. Skolerne må dog selv finde ud af, om de så vil lave fællesmiljøer, hvor de forskellige aldersgrupper går sammen, eller om de vil skille dem ad,” siger Christine Antorini.

Hf skal ikke være en forberedelsesskole
Ministeren mener samtidig, at hf fortsat skal give adgang til alle de videregående uddannelser og ikke blot de korte og mellemlange videregående uddannelser, som både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ønsker.

Stod det til Dansk Folkeparti, skulle hf laves om til en såkaldt “forberedelsesskole” til erhvervsakademierne og professionshøjskolerne.

Det har både Danske Gymnasier - tidligere kendt som Gymnasieskolernes Rektorforening - og senest FTF advaret imod.

Og den holdning deler undervisningsministeren fuldt ud.

“Hf-studenter skal fortsat kunne læse en universitetsuddannelse. Og i det her tilfælde giver det mening, at de må supplere op på de gymnasiale suppleringskurser for at få de adgangsgivende fag og niveauer,” siger Christine Antorini.

Samme budskab kommer fra den radikale undervisningsordfører, Lotte Rod.

"Jeg er imod DF's tanke om, at elever, der vil på de korte eller mellemlange videregående uddannelser, skal ud af de treårige gymnasieuddannelser," skriver hun i en sms til Altinget.

Udspil “er lige på trapperne”
Ministerens melding kom i forbindelse med Danske Gymnasiers årsmøde på Nyborg Strand, hvor et af hovedtemaerne var det kommende eftersyn af de gymnasiale ungdomsuddannelser.

Her sagde ministeren, at regeringens gymnasieudspil “er lige på trapperne”. Men derudover ville hun ikke komme nærmere ind på, hvad udspillet helt konkret kommer til at indeholde.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, deltog også i debatten. Og han er enig med undervisningsministeren i, at der er brug for at gentænke hf.

“Jeg kan dog ikke sige præcis, hvordan hf skal se ud, men blot at der er brug for en nøjere gennemgang af uddannelsen,” lød det fra V-næstformanden.

Den holdning bliver delt af de resterende borgerlige partier.

Og formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, har tidligere udtalt, at hun er åben for at gentænke hf-uddannelsen. Hun mener dog ligesom ministeren, at den fortsat skal være et tilbud for de unge.

“Hf hjælper mange af de unge, som er kørt skævt i livet. Eksempelvis fordi de er begyndt på en forkert ungdomsuddannelse, eller fordi de har lavet noget andet i et par år, efter de har forladt grundskolen. Det tilbud skal de fortsat have,” udtalte hun tidligere på måneden til Altinget.

Forrige artikel Juncker overlever mistillidsafstemning Juncker overlever mistillidsafstemning Næste artikel Fødevareforbundet NNF og Dansk Metal fusionerer