Johanne til resten af rød blok: I har mistet kompasset

ÅRSMØDE: Enhedslistens frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen sender en bredside mod resten af venstrefløjen for at have mistet kompasset. Også Thulesen Dahl får på puklen i årsmødetalen, som også i høj grad var rettet mod baglandet.

Er der et parti på venstrefløjen, som står vagt om sine principper, så er det Enhedslisten. De andre partier har glemt principperne.

Sådan lyder meldingen fra politisk ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, der netop har holdt sin tale ved partiets årsmøde.

”Der er partier nok i Danmark, som retningsløst sejler rundt efter de vinde, der tilfældigvis blæser for tiden. Der har mistet kompasset. Vi har i de seneste år set, hvordan partier, der kalder sig venstreorienterede, har kvast vores folkeskolelærere med en gigantisk damptromle,” sagde hun og slog fast:

”Der er ikke brug for flere partier af den slags. Der er brug for det modsatte.”

Ordene falder i Øksnehallen på Vestrebro i København, der i weekenden danner rammen om Enhedslistens 25. årsmøde. Det er et årsmøde, hvor Enhedslisten lørdag skal stemme om nyt principprogram, som skal rydde op i gamle formuleringer, der kan give indtryk af et udemokratisk parti, som med vold og magt vil revolutionere samfundet. Og det er afgørende at gøre op med, lød det: 

”Vores demokratiske grundlag må der aldrig nogensinde herske tvivl om. For at være socialist, det er at være demokrat. Socialistisk politik handler om at demokratisere vores samfund, at udvikle og udbygge vores folkestyre,” sagde Johanne Schmidt-Nielsen. 

Stadig ræverøde socialister
Der er dele af Enhedslisten, som vil opfatte oplægget til det nye principprogram som en højredrejning, men Johanne Schmidt-Nielsen gjorde sit for at forsikre om, at alt er ved det gamle.

”Efter det her årsmøde vil vores politiske modstandere og lederskribenterne fra Berlingske og Børsen med forargelse konstatere, at vi stadig er antikapitalister. At vi afviser ideen om evig økonomisk vækst og kræver indgreb over for markedskræfterne,” sagde hun og fortsatte:

”De vil hoverende sætte sig til tastaturet og afsløre, at vi i Enhedslisten stadig er en flok ræverøde socialiser. Men ved I hvad. De skal være så velkomne. For vi er stolte af det.”

25 år er gået siden partiet spæde start, og jubilæet fyldte også en pæn del i talen. Johanne Schmidt-Nielsen tog årsmødedeltagerne tilbage til partiets start og frem til de seneste års fremgang, hvor Enhedslisten har bidt sig fast i hele landet.

”Vi har fået mange tusinde nye medlemmer. Vi har fået et fantastisk kommunalt og regionalt gennembrud. Flere danskere end nogensinde før ser os som et alternativ. Som et parti, de tror på. Som et parti, de stoler på. Enhedslisten er ikke længere et parti for nogle få i de store byer. Enhedslisten er et parti for hele Danmark,” sagde hun. 

Langer ud efter Thulesen Dahl
Rent politisk blev gammelkendte paroler om opgør med vækstparadigmet, EU-kritikken og kampen for lønmodtagere og de arbejdsløse pudset af. Hvad angår sidstnævnte fik Kristian Thulesen Dahl på puklen for ikke at gøre noget for lønmodtagerne i de ti år VK-regeringen havde magten.

”Ikke én gang brugte Dansk Folkeparti finanslovsforhandlingerne til at sætte bekæmpelse af social dumping på dagsordenen. Det var Kristian Thulesen Dahl, der fandt på at halvere dagpengeperioden,” sagde Johanne Schmidt-Nielsen og fortsatte:

”Og da han fik stillet en grænsebom i udsigt, tumlede han glad ned i folketingssalen og trykkede på den grønne knap med det resultat, at efterlønnen blev afskaffet.”

Det ser sort ud for Danmark
Selvom Enhedslisten står stærkt i meningsmålingerne, har det været så som så med de politiske resultater. Og Johanne Schmidt-Nielsen brugte også en del af talen til at appellere til statsministeren om at genfinde samarbejdet. Men det kræver et kursskifte, slog hun fast: 

”I Enhedslisten vil vi gerne samarbejde. I det sekund du vil være med til at føre solidarisk politik, Helle Thorning, så tropper vi op,” lød det, mens udsigten til magtskifte i Danmark fik hårde ord med på vejen:

”Det ser sort ud for Danmark. Før vi får set os om, kan vi have Lars Løkke Rasmussen tilbage i Statsministeriet. Med ekstremliberalisten Anders Samuelsen på det ene knæ. På det andet Lars Barfoed, hvis eneste mærkesag er, at de rigeste har det alt for hårdt. Og på skuldrene vil han have Kristian Thulesen Dahl solidt placeret.”

Enhedslistens årsmøde løber frem til søndag.

,

Forrige artikel Her er Johannes årsmødetale Næste artikel Sådan bliver Johanne kandidat til næste folketingsvalg Sådan bliver Johanne kandidat til næste folketingsvalg