Her er kritikken af ejendomsvurderingerne

DOKUMENTATION: Rigsrevisionen giver den offentlige ejendomsvurdering dumpekarakter i en ny beretning, som netop er blevet offentliggjort.

"Meget kritisabelt", lyder dommen over SKATs forvaltning af de offentlige ejendomsvurderinger.

Kritikken rammer bredt, og i hovedpunkter kritiserer Rigsrevisionen, at et område, som genererer indtægter for 38 milliarder kroner om året, forvaltes dårligt.

Samtidig understreger Rigsrevisionen, at trods skattestoppet på boligskatterne har vurderingerne stor betydning for mange borgere og ejendomsejere.

Hovedpunkterne i kritikken er:

Skatteministeriet har kendt problemerne uden at gøre noget
Rigsrevisionen peger på, at problemerne har været generelt kendte siden 2003 og konkret siden 2007. Samtidig viser Rigsrevisionens undersøgelse, at ministeriet ikke har arbejdet målrettet på at løse problemerne. I stedet har SKAT valgt at se den anden vej:

"Tværtimod har SKAT forringet eller fravalgt dele af vurderingsopgaven, bl.a. ved vurderingerne i 2010 og 2011," skriver Rigsrevisionen.

SKAT vurderer selv, at den dårlige forvaltning i nogle tilfælde vil være ansvarspådragende og kunne føre til erstatninger.

Dårligt fundament for vurderinger
De såkaldte grundværdiområder er kun inddelt korrekt i 17 ud af 98 kommuner. Derfor risikerer SKAT at vurdere to ens grunde forskelligt. For det andet bygger vurderingerne på upålidelige oplysninger om salgspriser.

Tre ud af fire vurderinger af parcelhuse var forkerte i forhold de priser, som husene blev handlet til i 2011. Andelen af overvurderede ejendomme er desuden vokset, siden SKAT overtog området i 2003.

SKAT er uenig i, at man kan bedømme resultatet af vurderingerne ud fra de faktiske salgspriser. Rigsrevisionen understreger, at SKAT skal "sætte mål for, hvornår vurderingernes træfsikkerhed er acceptabel".

Langsom klagebehandling
SKAT overholder heller ikke de grundlæggende forvaltningsretlige principper ved behandlingen af klager, og der er risiko for, at klagerne ikke er afgjort på et sagligt grundlag.

Genopretningsplan kan ikke vurderes
I 2012 og 2013 har SKAT taget en række initiativer, der skal rette op på blandt andet problemerne i forhold til ejendomsvurderingerne. Det har endnu ikke været muligt for Rigsrevisionen at vurdere, om initiativerne virker.

Forrige artikel Tør sommer truer ikke klimatilpasning Tør sommer truer ikke klimatilpasning Næste artikel Ministre kendte til fejl i vurderinger Ministre kendte til fejl i vurderinger