Her er anklagerne mod borgmesteren

DOKUMENTATION: Læs her uddrag af kommunaldirektør Bjarke Steen Johansens notat om borgmester i Vallensbæk Kommune Henrik Rasmussen (K).

Om magtmisbrug, ulovlige forhold og pålæg til administrationen om udførelse af usaglige og ulovlige handlinger i Vallensbæk Kommune


Efter rådgivning fra såvel DJØF som Kommunaldirektørforeningen skal jeg uddybe og konkretisere et af udsagnene fra DJØFs tidligere henvendelse til borgmesteren. Det er afsnittet der handler om at borgmesteren finder, at alle kommunens jurister skal finde smuthuller i lovgivningen og ikke komme og gøre det svært for ham ved at fortælle ham, at hans forslag ikke er lovlige eller ikke kan lade sig gøre.

Sagen er desværre den, at borgmesteren i stadig større omfang pålægger administrationen at indgå i ulovlige og usaglige forhold, og da borgmesteren ikke længere synes at ville høre på er det mig magtpåliggende, at Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen bliver bekendt med hvad der foregår.

Tingene spidsede til, da jeg for et par uger siden blev pålagt at få ordnet et par forhold som var åbenlyst ulovlige, men som jeg med borgmesterens ord "bare skulle se at få banket på plads". Borgmesteren ville have flyttet en større daginstitutionspavillon. Den skulle nu placeres i landzone, i den grønne kile og endda i transportkorridoren op til motorvejen, hvor der efter planlovgivningen bestemt ikke må opføres noget som helst. Pavillonen skal benyttes til ungdomsformål i tilknytning til Ungdomsskolen, - på flere måder en god ide, men bare ikke lovlig. Administrationen meddelte klart, at der planmæssigt ikke var adgang til at opføre noget som helst i den grønne kile og slet ikke i transportkorridoren, og at hverken udvalg eller kommunalbestyrelse havde behandlet sagen. Borgmesterens svar var, at det vidste han udmærket godt, men nu var det ikke vores opgave "at gøre det svært for ham, og at han nok skulle tage ansvaret for dette".

(...)

Tidligere er vores tekniske direktør og jeg også flere gange blevet pålagt af borgmesteren at sørge for at nogle af kommunens lokale håndværkere fik en given ordre, - også selvom de ikke havde afleveret det billigste tilbud.

(...)

Uanset at de lokale håndværkere ikke har været billigst, har vi flere gange oplevet borgmesterens forsøg pa at bøje sagen til fordel for lokale håndværkere."

(..)

Også omkring borgmesterens mere personlige forhold er jeg blevet stærkt udfordret. På et tidspunkt blev jeg adviseret af kommunens personalechef om, at hun var blevet forelagt at borgmesteren havde bestilt et maleri hos sin hustru til ophængning på borgmesterkontoret, - og at maleriet skulle betales af kommunen.

Forelagt dette gik jeg til borgmesteren og meddelte ham, at det på ingen måder var klogt og næppe heller lovligt, at lade kommunen hyre nære venner eller familiemedlemmer uanset opgavens art eller omfang. Borgmesteren meddelte mig sammenbidt, at han så ville overveje selv at betale sin hustru for maleriet.

Hvorvidt dette er sket ved jeg ikke, men maleriet hænger i hvert fald nu på borgmesterens kontor.

Borgmesteren havde dog tilsyneladende ikke helt accepteret min advarsel mod at indgå kontrakter med nære familiemedlemmer for senere på året konstaterede jeg, at han havde bedt sin hustrus litografiske virksomhed om at udfærdige og producere kommunens julekort med borgmesterens personlige julehilsen. Et julekort der udsendes til kommunens samarbejdspartnere, men først og fremmest til alle kommunens ca. 1400 medarbejdere, hvor det via institutionslederen vedlægges en kommunal julegave. Igen måtte jeg insistere på, at det ikke var OK, at borgmesteren lod kommunen betale hustruen for en sådan opgave, ligesom jeg også frarådede, at opgaven om muligt kunne udføres uden betaling. I dette tilfælde konstaterede jeg, at borgmesteren fulgte min rådgivning, og at der blev fundet en anden løsning.

(...)

Jeg har hidtil loyalt forsøgt at hjælpe og beskytte borgmesteren, men da jeg oplever, at borgmesteren i stigende omfang synes at være ligeglad med hvad jeg og andre mener, gør han det umuligt for mig at bestride stillingen. Men jeg finder, at det er min pligt som kommunaldirektør at sige fra, hvorfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen nu må orienteres, så det kan sikres, at Vallensbæk Kommune ikke belastes yderligere. Det kan således også komme på tale at rette henvendelse til Statsforvaltningen som er tilsynsmyndighed med kommunerne.

Forrige artikel Kommunaldirektør anklager sin egen borgmester for magtmisbrug Kommunaldirektør anklager sin egen borgmester for magtmisbrug Næste artikel Skaarup ny gruppeformand for DF Skaarup ny gruppeformand for DF