DF er klar til energiaftale

INTERVIEW: Det bliver svært, men Dansk Folkeparti kommer til forhandlingerne for at medvirke i et samlet energiforlig, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl. Alternativt vil partiet gå efter delforlig.

I næste uge ventes regeringens udspil til energiforhandlingerne at blive præsenteret. Og både blandt aktører og politikere er det mange, der regner med, at udspillet bliver lidt for vidtgående for Dansk Folkeparti.

Men sådan går det nødvendigvis ikke, lyder det fra Dansk Folkeparti. Her er man helt bevidst om, at partiet ikke har den samme indflydelse som tidligere - men det betyder langt fra, at partiet ikke stadig går efter indflydelse.

"Vi kommer til forhandlingerne med håb om, at vi kan medvirke til et samlet politisk forlig. Vores udgangspunkt vil være et skarpt blik på de udgifter, man kommer med til danskerne. Men vi er godt klar over, at det er utopi at forestille sig, at vi kan forhandle et forlig hjem, der ikke betyder højere omkostninger hos danskerne. Men det betyder ikke, at vi på forhånd skal sætte os tilbage og ikke få nogen indflydelse," siger Dansk Folkepartis chefforhandler Kristian Thulesen Dahl.

Ingen ultimative krav
Han peger på, at det allerede ville blive dyrere at være dansker med den energistrategi, VK-regeringen præsenterede. Og med den nye regerings signaler til ambitionsniveauet for den kommende energiaftale er der opstået en situation i Folketinget, som gør det svært at forestille sig, omkostningsniveauet bliver lavere end det, der var VK-regeringens udgangspunkt.

Derfor kommer Dansk Folkeparti heller ikke med ultimative krav til forhandlingerne. Det vil gøre det for nemt for regeringen at lægge et snit, der ville betyde partiet måtte forlade forhandlingerne med det samme. I stedet vil partiet komme for at sætte aftryk på aftalen.

"Vi har fuldt respekt for, at danskerne har stemt en ny regering ind, hvor vores mulighed for at få indflydelse er mindre, end den var før. Derfor kan vi ikke pådutte, hvilken politik de andre skal føre. Så det er da op ad bakke. Men der er mange måder at påvirke en aftale på, og det er så det samlede billede, der afgør, om vi går med," siger Kristian Thulesen Dahl.

Mindre vind
Et af det områder, Dansk Folkepari gerne vil have indflydelse, er på regeringens bebudede store satsning på vindenergi. For investeres der for kraftigt, uden infrastrukturen er klar, så bliver det dyrt for danskerne.

"Vi har ikke noget ideologisk imod vindenergi. Vi erkender, at resten af Folketinget i forskellig grad vil en hurtigere udbygning af vindenergi end os. Men vi ønsker jo selv, at vindmøllerne ikke skal chikanere folk og derfor skal ud på havet. Det fordyrer det naturligvis, og derfor bliver vi også nødt til at kigge kritisk på økonomien i projekterne," siger Dansk Folkepartis chefforhandler.

Ifølge ham ville situationen være en anden, hvis man kunne lagre vindenergi bedre. Men allerede i dag med den andel, der kommer fra vind, så er der tidspunkter, hvor der er problemer med at komme af med energien. Og med til billedet hører også investeringer ud over vindmølleparker: til den nye infrastruktur, momsfritagelse af elbiler og økonomisk støtte til elselskaber til at motivere borgerne til at forbruge el på andre tidspunkter af døgnet.

"Skal vi tage omstillingen seriøst, så skal de beregninger tages med, før vi kan gå ind for det," siger han.

Mere biomasse
Derfor peger Dansk Folkeparti i stedet på investeringer i biomasse.

"Vind har i forvejen en stor andel, og den vil alligevel blive øget fremover. I stedet for at satse så entydigt på udbredelsen af vind, så synes vi der er langt mere ræson i at kigge på biomasse og bioenergi de næste otte år. Altså simpelthen sige, at den ekstraordinære store satsning man vil lave, den kan man lave på biomasse i stedet for".

Dertil er det et "sigtepunkt" for partiet, at kampen mod fossile brændsler ikke ender med, at Danmark ikke udnytter de råstoffer, vi selv har.

"Vi er med på ideen om, at vi skal gøre os fri af olie. Men først når vores egne olieressourcer løber tør. Vi skal presse enhver dråbe olie, vi kan, ud af Nordsøen. Og så vil vi have en diskussion om, hvorfor man har sådan en iver med, at vi ikke må afbrænde kul, når nu vi faktisk gør det mest miljømæssigt forsvarligt i verden," siger Kristian Thulesen Dahl.

Kan ende med delforlig
Ønskerne fra Dansk Folkeparti kan dog godt vise sig at være vanskelige at få til at harmonere med ønskerne fra regeringen. Men selv i den situation vil Kristian Thulesen Dahl "slet ikke udelukke", at det kan ende med en form for aftale med regeringen.

"Vi er spændte på, hvad regeringen vil lancere. Det er klart, at vi gerne vil have et forhandlingsforløb, hvor vi kan sætte spørgsmål ved det hele. Men hvis vi i slutfasen kan se, at der er ting, hvor regeringen går for vidt, men der er andre ting, som vi gerne vil være med i, så må vi se på det," siger Kristian Thulesen Dahl.

Forrige artikel Nye penge på vej til velfærd i kommunerne Nye penge på vej til velfærd i kommunerne Næste artikel Plakaten over det nye Folketing er klar Plakaten over det nye Folketing er klar