Venstre i intern strid om vandplaner

VANDPLANER: Miljøministeren fastholder, at der skal reduceres 19.000 tons kvælstof inden 2015, men Venstres fødevareordfører mener, at det mål er urealistisk - og til debat.

Venstres folketingsgruppe er langtfra enige om miljømålene i Grøn Vækst. Det står klart efter et samråd med miljøministeren onsdag i Folketingets Miljøudvalg.

Her slog miljøminister Karen Ellemann (V) fast, at miljømålene i Grøn Vækst stadig gælder. Her blev det aftalt, at kvælstofudvaskningen skal reduceres med 19.000 tons inden 2015 for at leve op til EU's vandrammedirektiv.

"Jeg sidder som miljøminister i en regering, der har lavet en aftale om Grøn Vækst, hvor det står fuldstændig klart, hvad reduktionsmålet er. Og de 19.000 tons, som står omtalt til 2015, det er den aftale, som jeg arbejder ud fra," sagde miljøministeren, som endda understregede, at de 19.000 tons kun er begyndelsen, og langt fra nok til at leve op til EU's krav.

"De 19.000 tons er ikke nok til at opfylde EU's vandrammedirektiv. Det er det første store skridt på vejen, men der er stadig V3-områder, hvor indsatsen ikke er identificeret endnu," sagde ministeren med henvisning til, at regeringen i en række vandområder undlader at gøre en indsats, fordi man ikke mener, at man har viden nok.

2015 er ikke realistisk
Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, var også til stede ved samrådet. Efter samrådet fastholder han imidlertid, at målet om en reduktion på 19.000 tons inden 2015 er til debat. Han frygter, at kravene vil ramme landbruget hårdt og henviser til, at statsministeren på sit pressemøde før påske lovede at analysere, hvilke krav der bliver stillet til landbruget i de EU-lande, som danske landmænd konkurrerer med.

Det fremgår af Grøn Vækst, at man skal reducere 19.000 tons inden 2015. Mener du, at man skal det?

"Spørgsmålet er, om det overhovedet er opnåeligt. Det vil jo have den konsekvens, at 150.000 jobs i fødevaresektoren er i risikozonen. Hele fødevaresektoren vil hænge i en tynd tråd, hvis man gennemfører det hele her og nu," siger Erling Bonnesen og fortsætter:

"Nu er vi midt i en debatfase. Der har været en teknisk høring, og nu skal vi skele til, hvad der sker andre steder. Vi skal naturligvis passe godt på vores miljø, men nye miljøtiltag skal indfases i takt med, at man gør det i andre lande, ellers er det slut med fødevaresektoren. Det kan vi ikke acceptere."

Så målet om de 19.000 tons inden 2015 er en del af debat-fasen?

"Ja, det er lige præcis en del af debatten, for hvis man gennemtvinger det nu, så vil det betyde, at det går ud over hele fødevaresektoren og vores eksport, og det er der ingen, der ønsker. Det er lige præcis meningen med en teknisk høring, for så kommer der fakta på bordet," siger han og fortsætter:

"Det er fint at være foran med miljøtiltag, men vi skal ikke ødelægge vores eget fødevareerhverv. Jeg undrer mig over, at Socialdemokraterne og SF ser stort på, hvad dette betyder for danske arbejdspladser og dansk eksport. Som Venstres fødevareordfører vil jeg sikre, at vi også har et landbrug i fremtiden. Derfor er det vigtigt, at vi får en fornuftig afvejning, så vi får lavet nogle realistiske miljøplaner, og i mit hoved tror jeg ikke på, at det kan lade sig gøre til 2015. Det er min vurdering."

Mener du, at de 19.000 tons, som er aftalt i Grøn Vækst, er et politisk eller et teknisk tal?

"Det er et tal, der står på papirer. Det, der har været sendt ud, er en teknisk opdatering. Så det er en strid om ord. Det, det handler om for mig, er, at vi nu får lavet nogle mere realistiske vandplaner, så vi fortsat forbedrer miljøet uden at dømme fødevareerhvervet ude. Jeg tror ikke på 2015."

Manko fra tidligere
På samrådet pointerede blandt andre Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, at de 19.000 tons også indeholder den kvælstof-reduktion på cirka 9.000 tons, så man stik imod hensigten ikke opnåede med de frivillige aftaler i Vandmiljøplan III.

"Nu klager landbruget over, at det skal gå hurtigt, men hvis de frivilligt havde levet op til tidligere aftaler, så havde byrden været langt mindre nu," sagde han.

Forrige artikel Succes for Ole Sohn som forlægger Næste artikel V-politikere glemte at stemme V-politikere glemte at stemme