Serviceeftersyn af udlændinge- og integrationsloven

DOKUMENTATION: Læs her aftaleteksten i den aftale, regeringen og Dansk Folkeparti har indgået om et serviceeftersyn af udlændinge- og integrationsloven.

"Siden 2001 har regeringen ført en fast og fair udlændingepolitik, der har resulteret i et markant ændret indvandringsmønster og en mere effektiv integration.

Med den indgåede aftale om et serviceeftersyn ønsker regeringen og Dansk Folkeparti at fastholde de grundlæggende elementer i den nuværende udlændinge- og integrationspolitik og samtidig styrke medborgerskab og det personlige ansvar for integrationen blandt danskere med indvandrerbaggrund.

Ændring af formålsparagraf
For at tydeliggøre den enkeltes ansvar for en vellykket integration ændres formålsparagraffen i integrationsloven, så det understreges, at det forventes, at enhver, der har ophold i Danmark, bidrager til samfundet og deltager i det danske samfundsliv i overensstemmelse med samfundets grundlæggende normer og værdier.

Ændring af regler for tidsubegrænset ophold
Samtidig vil reglerne for tidsubegrænset ophold blive ændret, så udlændinge, der gør en aktiv indsats for at blive en del af det danske samfund, hurtigere kan få en permanent opholdstilladelse - dog tidligst efter at have haft lovligt ophold i Danmark i 4 år.

Indførelse af nyt pointsystem
Der indføres således et pointsystem, der tilskynder udlændinge til at blive integreret i Danmark, f.eks. i form af arbejde, uddannelse, sprogfærdigheder og medborgerskab. En tidsubegrænset opholdstilladelse vil fremover være udtryk for, at man har opnået en faktisk tilknytning til Danmark gennem konkrete resultater, og at man ikke gennem kriminalitet eller gæld til det offentlige har vendt ryggen til det danske samfund.

Med aftalen justerer regeringen og Dansk Folkeparti også udlændinge- og integrationsloven på en række andre områder.

Ændring af regler for valgret
Som eksempel herpå kan nævnes, at reglerne for kommunal og regional valgret ændres, så herboende udlændinge som udgangspunkt først kan stemme og stille op ved kommunal- og regionalvalg, når de har haft fast bopæl i Danmark i 4 år. Efter de gældende regler har herboende udlændige valgret efter 3 år.

Ændring af regler for ferierejser til hjemlandet
Reglerne for flygtninge, der rejser på ferie til hjemlandet uden tilladelse, ændres også, så flygtninge kan få inddraget deres opholdstilladelse i 10 år, uanset om opholdstilladelsen i mellemtiden er blevet permanent.

Aftalen er indgået med forbehold for godkendelse af folketingsgrupperne i Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti."

Kilde: nyidanmark.dk

Forrige artikel Rejsehold: Politikerne skal træde et skridt tilbage Rejsehold: Politikerne skal træde et skridt tilbage Næste artikel Pionerer og profit i klimapolitik