VKO-flertallet er ikke væk

MANDATFORDELING: Trods Christian H. Hansens udmeldelse fra Dansk Folkeparti er VKO-flertallet lige så intakt som ved valget i 2007. Khader redder regeringen.

Trods dødsdomme blandt flere politiske kommentatorer og i flere medier er VKO-flertallet ikke væk. Heller ikke, selv om Christian H. Hansen tirsdag i denne uge meldte sig ud af Dansk Folkeparti.

VKO-partierne sidder fra i dag på 89 mandater plus færingen Edmund Joensen - i alt 90 mandater. Det er nøjagtigt den samme situation, som var gældende umiddelbart efter valget i 2007 og igen fra februar 2008 til marts 2009. 

I begge tilfælde var regeringen ikke truet, og VKO var i stand til at gennemføre sin politik, også uden støtte fra andre.

Khader gav 91. mandat
I marts 2009 blev det tidligere folketingsmedlem Naser Khader konservativ og sikrede dermed VKO-partierne i alt 90 mandater plus et færøsk - og sikrede dermed, at de tre partier fra da af og til denne uge havde et ekstra mandat i overskud og et samlet flertal på 91 mandater.

Det er det ekstra mandat, der med Christian H. Hansens udmeldelse er væk, og mandatsituationen er dermed blot tilbage til tiden før marts 2009.

VKO-partierne stod kun uden et absolut flertal i den korte periode mellem december 2007, hvor Pia Christmas-Møller forlod den konservative folketingsgruppe, og indtil februar 2008, hvor Malou Aamund gik fra Ny Alliance og ind i Venstres gruppe. Det var i den periode nødvendigt for regeringen at sikre sig Ny Alliances støtte, bl.a. i sagen om de afviste asylsøgeres forhold.

Forrige artikel Statslige restancer er eksploderet Statslige restancer er eksploderet Næste artikel Rigsrevision: Haarder forcerede de nationale test Rigsrevision: Haarder forcerede de nationale test