11. December: Johanne Schmidt-Nielsen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Johanne Schmidt-Nielsen, 25 år, har været i Folketinget siden 2007. Hun er bachelor i socialvidenskab fra Roskilde Universitet og har tidligere blandt andet været næstformand i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS). 

Hvorfor gik du ind i politik?

Fordi jeg ikke kunne lade være. Hvis den følelse nogensinde forsvinder, håber jeg, at jeg enten selv er stand til at se, at det er på tide at stoppe, eller at nogen sparker mig ud. Det var især spørgsmålet om ulighed, der motiverede mig, da jeg meldte mig ind i Socialdemokratiet som 12-årig. Jeg meldte mig så ud igen, da jeg var 15, og meldte mig siden hen ind i Enhedslisten. Jeg blev klogere med alderen, kan man sige.    

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Lige nu er der jo en regering, der skal væltes, men på et mere overordnet plan er mit mål at skabe reelt lige muligheder for mennesker. Og så har det i øvrigt overrasket mig, hvor stor en del af min tid som folketingsmedlem, der går med at kæmpe for de grundlæggende borgerlige frihedsrettigheder. Man skulle ikke tro, det var nødvendigt i en tid med en regering, der kalder sig borgerlig-liberal.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Nu har Pernille Rosenkrantz-Theil jo godt nok meldt sig ind ved Socialdemokraterne, men hun hun gjorde det godt for Enhedslisten og brændte stærkt igennem. I sin tid var det hende, der overtalte mig til at stille op til Folketinget. Men skulle jeg nævne en i dag, så er det Per Clausen. Han er fantastisk til at stille skarpe spørgsmål og til lynhurtigt at afkode, hvor den politiske konflikt ligger. Jeg synes han er en fornøjelse at overvære i folketingssalen.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Før i tiden ville jeg have sagt Birthe Rønn Hornbech. Hun var jo tidligere en repræsentant for den borgerlige anstændighed og forkæmper for de grundlæggende borgerlige frihedsrettigheder. Men efter hun er blevet integrationsminister, har hun desværre kastet al anstændighed af sig - se bare på tuneserloven, hvor man potentielt set kan frihedsberøve mennesker på livstid uden at lade dem komme for en dommer.

Skulle jeg nævne en i dag, så synes jeg faktisk, Sophie Løhde (V) har gjort det rigtig godt.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg forsøger at holde søndage uden vækkeur og uden arbejde. Og så tager jeg en gang imellem på ferie uden mail og mobiltelefon. I sommer rejste jeg for eksempel rundt i Tyrkiet i tre uger stort set uden kontakt til Danmark.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg får altid læst en masse bøger i sommerferien, og resten af året bliver det til knap så meget. "Forfængelighedens bål" af Tom Wolfe er en fantastisk bog, og genren new journalism, som Wolfe er en af fædrene til, er meget spændende. Og så er det specielt med en bog, hvor alle hovedpersoner i bund og grund er usympatiske. Også "Trækopfuglens krønike" af Haruki Murakami syntes jeg var en god læseoplevelse. 

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Det regner jeg da bestemt med, men det er jo ikke bare noget, jeg selv bestemmer. For det første skal jeg stilles op af vores medlemmer, og for det andet og ikke mindst er der jo nogen, der skal stemme på mig. Jeg er temmelig overbevist om, at jeg kommer til at være involveret i politik hele mit liv på den ene eller den anden måde. Men bestemt ikke som folkevalgt politiker hele tiden!

Forrige artikel Sådan ser regeringens 360 graders eftersyn af folkeskolen ud Sådan ser regeringens 360 graders eftersyn af folkeskolen ud Næste artikel Løkkes tale ved Bright Green-konferencen