8. december: Yildiz Akdogan

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan.

Yildiz Akdogan, 36 år, har været i Folketinget siden 2007. Hun er kandidat fra statskundskab på Aarhus Universitet og har tidligere arbejdet i blandt andet Dansk Erhverv og Dansk Industri. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg fordi jeg har andre visioner end denne regerings politik omkring, hvordan vores samfund skal være. Jeg er en stor tilhænger af velfærdssamfundet, som også er årsagen til, at jeg blev socialdemokrat. Der er nogle grundlæggende visioner, som jeg værdsætter meget, og som jeg meget gerne vil holde fast i - såsom at man har muligheden for at bryde den negative sociale arv, at samfundet ikke må diskriminere, men skaber lige muligheder for alle - uafhængigt af hvilken titel man måtte have.

Jeg plejer, når jeg holder oplæg for mange af vores nydanske borgere - især de mange kvinder, jeg har besøg af på Borgen, at tale om "min danske drøm" dvs. den måde jeg fik mig en uddannelse og kom ind i politik på. Mit budskab til vores nydanske såvel som gammeldanske borgere er, at det er meget lettere at realisere den danske drøm end den såkaldte amerikanske, for man er netop ikke så afhængig af det økonomiske som i USA, man kan godt nå langt, selv om ens postnummer ikke er 2900, men 2200. Takket være vores gratis uddannelsessystem. Desværre mener jeg at den nuværende regering prøver netop at ødelægge dette - der er skabt større ulighed, mere marginalisering og generelt en meget synlig social, økonomisk og kulturel underklasse.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

På det overordnede plan er det at få skabt et helt samfund - uden parallelsamfund, uden mikronationalismer, uden "dem og os". Den danske model er virkelig unik og skal tilpasses de udfordringer, den moderne globaliserede verden bringer med sig. Og jeg mener, vi sagtens kan blive en global aktør og international stemme, uden at velfærdsstatens grundprincipper bliver udhulet. Vi behøver ikke isolere os og lukke os bag frygt. Flertallet af vores borgere betaler gerne deres skat for at have et velfærdssamfund. Det skal vi benytte os af og naturligvis ikke svigte borgernes tillid til systemet. Jeg tror på pligt-og ret-tilgangen.

På det mere konkrete plan håber jeg, vi får vendt arbejdsløsheden - jeg har to meget dygtige veninder, som har stået i arbejdsløshedskøen i lang tid. Det er synd for dem og et stort tab for samfundet, at deres viden ikke bliver brugt.

Normalt ønsker jeg altid, at vores nydanske kvinder skal være mere aktive og deltagende. De gør jeg stadig, men på det seneste bekymrer udviklingen af de unge nydanske mænds situation mig lige så meget. Derfor håber jeg, at vi kan få knækket den høje frafaldsprocent og håber, vi formår at inkludere dem i sådan en grad, at vi ikke taber dem til enten religiøse fanatikere eller kriminelle bander.

Jeg håber vi får reel ligestilling og ikke bare på papiret. Så flere kvindelige ledere, mellemledere på arbejdspladser og naturligvis med ligeløn! Jeg ønsker også flere kvinder i bestyrelser - jeg tror det er sundt at bryde monopoler - det gælder også monopolet blandt de gråhårede mænd i grå jakkesæt. Mangfoldighed er bedre og giver mere kreative resultater.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Der er mange, f.eks. Poul Nyrup, Mogens Lykketoft, Svend Auken, Ritt Bjerregaard eller Anker ... de er alle politikere, der har turdet at tænke stort og skævt, men frem for alt visionært.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Den afgåede klimaminister Connie Hedegaard for hendes flid og udholdenhed. Og den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen for hans mod til at sige, han har taget fejl, f.eks. mht. EU's udvidelse og Tyrkiets kandidatur.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg tilbringer tid sammen med dem, jeg holder af - jeg har superskønne veninder, som er gode til at gå med i byen, spise brunch eller middag med - vi hygger meget om hinanden. Derudover prøver jeg at træne lidt såsom at løbe eller dyrke yoga - for at koble fra. Jeg har engang gået til tango, som også var en god afkobling, men det er efterhånden længe siden pga. manglende tid. Så er der naturligvis familiebesøg til det sydvestjyske - det er ligesom yoga, man gearer bare ned, jo tættere man kommer på det jyske.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Åh, har læst alt for mange til at pege på en, men er lige begyndt på Obamas "Mod til at håbe - tanker om generobring af den amerikanske drøm", som jeg synes er ret interessant læsning.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Det er op til vælgerne i København at afgøre dette. Jeg plejer at sige, at den stol, jeg sidder på i salen, er til låns fra vælgerne, og hvis de mener, jeg skal sidde der igen, gør jeg det med glæde, stolthed og i al ydmyghed for den tillid og det ansvar, man har givet mig. Skulle jeg ikke sidde der om 5 år, så arbejder jeg nok i det private eller det offentlige. Jeg kan med god samvittighed sige, at jeg har været ude i den virkelige verden og arbejdet både som konsulent, student og journalist. Jeg kan godt gebærde mig uden for Christiansborg.

Og så håber jeg naturligvis også, at jeg har stiftet familie om 5 år.

Forrige artikel Ny pressechef i Sundhedsstyrelsen Næste artikel Danskerne delt over Løkkes folkeskole-mål Danskerne delt over Løkkes folkeskole-mål