Skarp kritik fra faglige selskaber: Regeringens vision om helhedspleje er falsk varebetegnelse

Regeringens udspil til reform af ældreplejen forbigår helt og aldeles sygeplejefagligheden, skriver Ida Bjørn Hansen, Inge Jekes og Pia Dreyer. De giver samtidig fem anbefalinger til forhandlingerne om en ældrereform.

I udspillet til en ny ældrereform, hvor helhedspleje er en central vision, er det bemærkelsesværdigt, at der er så stort fokus på tværfaglighed og små faste teams, når regeringen fuldstændigt har ekskluderet sygeplejen som faglighed.

I en fremtidig praksis med en ny vision om helhedspleje og med øget medbestemmelse for borgerne bliver det ikke muligt uden sygeplejefaglige kompetencer.

Når vi ser på, hvem der har behov for den kommunale ældrepleje i Danmark, så er det ofte svækkede og multisyge borgere med flere sygdomme som eksempelvis diabetes, KOL, hjertesvigt og demens.

Det er borgere, der har behov for omfattende praktisk hjælp, pleje og omsorg på grund af funktionsnedsættelse og sygdomsmæssige årsager. Det sker med ydelser ud fra serviceloven og ofte i sammenhæng med sundheds- og sygdomsrelaterede behov.

{{toplink}}

Visionen om en fremtidig sammenhængende helhedspleje til borgeren er derfor falsk varebetegnelse. For i praksis er der ikke grobund for helhedspleje, når den kommunale sygepleje er fuldstændigt ekskluderet.

Sygeplejefaglige kompetencer

Reformen skal understøtte en fremtidig ældrepleje, der skal leveres med høj faglig kvalitet med udgangspunkt i den ældres behov. En ældrepleje, hvor medarbejdernes faglighed er afgørende i samarbejdet med borgeren ud fra et princip om selvbestemmelse.

Blikket må rettes mod sygeplejefaget, sygeplejens teorier og ikke mindst de kompetencer, sygeplejerskerne besidder. Med en eksklusion af sygeplejen ryger barnet i den grad ud med badevandet, og vi kommer til at mangle helt essentielle sygeplejefaglige kompetencer i varetagelsen af fremtidens ældrepleje.

For at sikre høj faglig kvalitet må helhedsplejen derfor forankres i sygeplejen. Blikket må rettes mod sygeplejefaget og den faglighed og de kompetencer, sygeplejerskerne besidder.

Sygeplejerskerne har kompetencer til at observere og vurdere borgerens tilstand, når deres sygdom forværres, og det er sygeplejerskerne, der kan sætte ind med rettidig indsats i samarbejde med teamet og de praktiserende læger.

Borgerne og pårørende forventer at modtage en helhedspleje, de forholder sig ikke til, om den hjælp, de skal modtage, vedrører sundhedsloven eller serviceloven. Har borgeren behov for hjælp til personlig pleje, er det serviceloven, men skal kateteret skiftes, eller borgeren have målt infektionstal, er det sundhedsloven.

Fem anbefalinger

At ekskludere sygeplejen fra fremtidens ældrepleje vil være et håbløst spild af både kompetencer og ressourcer. For hvem er det, regeringen forventer, der skal løfte kvaliteten i pleje, omsorg og behandling i en helhedsorienteret ældrepleje uden sygepleje?

De kommunale sygeplejersker er i dag hjemmeplejens tætteste samarbejdspartnere i varetagelsen af borgernes pleje- og omsorgsbehov.

Med eksklusionen af sygeplejen er der tale om en reduktion af tværfagligheden i varetagelsen af de ældres sundheds-, pleje-, og behandlingsbehov. Helhedspleje i en ny ældrereform er uopnåeligt uden sammenhængende sundheds- og sygepleje i et tæt samarbejde mellem forskellige faggrupper.

Dansk Sygepleje Selskab og Fagligt Selskab for Sygeplejersker i kommunerne anbefaler derfor, at den kommunale sygepleje ikke ekskluderes - men i stedet for inddrages i fremtidens ældrepleje som en helt central tværfaglig samarbejdspartner til gavn for borgerne, så de modtager en helhedsorienteret indsats.

Vi har følgende fem anbefalinger til regeringen:

  • Inddrag den kommunale sygepleje i reformen
  • Definer helhedspleje som både sundheds- og sygepleje samt behandlingsbehov
  • Sammentænk serviceloven og sundhedsloven
  • Organiseringen skal understøtte det tværfaglige samarbejde med inddragelse af alle faggrupper
  • Helhedspleje kræver et helhedssyn på borgeren

De kommunale sygeplejersker har allerede for nuværende en helt central rolle, idet de påtager sig det kliniske lederskab og dermed understøtter helhedsplejen, og derfor er det helt essentielt, at sygeplejerskernes rolle også medtænkes i fremtidens helhedspleje og dermed regeringens ældreudspil.

Hvis borgerne i fremtidens ældrepleje skal opleve en sammenhængende sundhedsfaglig helhedspleje af høj kvalitet, er det en forudsætning, at det sundhedsfaglige område og sygeplejen integreres som en central tværfaglig samarbejdspartner i fremtidens ældrepleje.

{{toplink}}

Forrige artikel Cepos: Opsparing til ældrepleje kan modvirke for stor ulighed blandt ældre Cepos: Opsparing til ældrepleje kan modvirke for stor ulighed blandt ældre Næste artikel Professor: Brugerbetaling af ældreplejen vil koste samfundet dyrt Professor: Brugerbetaling af ældreplejen vil koste samfundet dyrt