Senior Erhverv: Det er er uværdigt, når jobsøgende tvinges på pension

Ældre ledige ses nødsaget til at gå på pension grundet modvilje til at ansætte erfarne medarbejdere. Der er behov for nytænkning og mere fleksibilitet, så ingen jobsøgende bliver tvunget på pension, skriver Poul Elmegaard.

Vores medlemmer i Senior Erhverv bliver tvunget på Arne- eller seniorpension, og det er et alvorligt problem.

Diskussionen om hvorvidt der er for få eller for mange på disse pensionsordninger, er i sidste ende blot et regnearksspørgsmål. Det virkelige fokus bør være på årsagen til dette ”overforbrug”.

En af de væsentligste årsager er det ensidige fokus på fastholdelse af medarbejdere.

Mange af dem, der bliver tvunget på pension, er jobsøgende, som netop ikke blev fastholdt i deres job.

Rekordmange på seniorpension

Hos Senior Erhverv, hvor vi på frivillig basis hjælper mange jobsøgende over 50 år med at genfinde fodfæstet på arbejdsmarkedet, ser vi ofte, at vores medlemmer bliver nødt til at acceptere en af de to pensionstyper, fordi dagpengeperioden på 24 måneder udløber.

Når alternativet er ingen indtægt, bliver pension tvang snarere end et valg.

Diskussionen om seniorpension og Arne-pension er blusset op igen, efter at nye tal fra Jobindex viser, at der nu er tæt på 30.000 på seniorpension.

Det er næsten dobbelt så mange, som man forventede, da aftalen blev indgået af den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Radikale for fem år siden.

Vi anerkender, at der er behov for tilbagetrækningsmuligheder før folkepensionsalderen for mennesker der er nedslidte – både fysisk og psykisk – eller ramt af invaliderende kronisk sygdom.

Men vi kan ikke acceptere misbrug og tvang i pensionssystemet.

Arbejdsgiverne skal tage ansvar, da de har nøglen til løsningen: fleksibilitet og nytænkning.

{{toplink}}

Erfarne medarbejdere er en ressource

Der er mange, som både kan og vil arbejde, men som holdes ude. Det skyldes i høj grad en gammeldags tankegang.

Vi ser en manglende fleksibilitet og endda modvilje i det offentlige system, mod at ansætte erfarne medarbejdere.

Målet om flere fuldtidsansatte er i sig selv godt, men der skal også være mulighed for at komme i betragtning til deltidsjob som erfaren medarbejder.

Hos private arbejdsgivere er situationen mere nuanceret, men der er også her et stort behov for nytænkning.

Erfarne medarbejdere skal ses som en stor ressource, der kan bidrage fagligt, økonomisk og til et bedre arbejdsmiljø.

Hos Senior Erhverv arbejder vi med den enkelte for at skabe motivation og styrke. Vi kompetence-afklarer og støtter medlemmerne i at søge nye veje på jobmarkedet, og vi træner dem i brugen af IT og AI.

Samtidig fungerer vi som en social kraft, der hjælper med at finde og mobilisere flere ressourcer. Vi gør medlemmer endnu bedre rustet til at varetage et nyt job. Det er den vej, vi i højere grad skal gå.

Stop med at tvinge jobsøgende på pension.

{{toplink}}

Forrige artikel KL og Danske Ældreråd: De ældre har brug for nærhed – ikke centralisering KL og Danske Ældreråd: De ældre har brug for nærhed – ikke centralisering Næste artikel Ergo- og fysioterapeuter: Genoptræning og rehabilitering skal sikres i det nye sundhedsvæsen Ergo- og fysioterapeuter: Genoptræning og rehabilitering skal sikres i det nye sundhedsvæsen