Danske Seniorer: Hæv forsamlingsforbuddet for ældre over 65 år

Der er brug for en konstruktiv tilgang til, hvordan vi hjælper udsatte grupper tilbage i samfundslivet, heriblandt vores ældre. En klippekortsordning og et hævet forsamlingsforbud for ældre over 65 år er oplagte værktøjer at tage i brug, skriver Danske Seniorers direktør, Katrine Lester.

Det har været vort mismods vinter, men nu lysner det endelig.

Trods nye varianter af corona-vira giver vaccinerne og foråret håb om, at vi snart kan lægge isolationen og mørket bag os. Et håb om, at vi igen kan mødes med vores venner og familie, komme ud i den lokale seniorklub, komme i teateret, på restaurant eller bare drikke en kop kaffe på en cafe.

Derfor er det nu, at vi skal lægge sporene for genåbningen. Vi har brug for en konstruktiv tilgang til, hvordan vi får sat gang i Danmark igen, og ikke mindst hvordan vi hjælper udsatte grupper tilbage i samfundslivet. Det gælder ikke mindst vores ældre borgere, hvor mange i eget hjem nu har været isoleret og ensomme i det meste af et år.

Danske Seniorer har tre konkrete forslag til, hvordan så mange ældre som mulig kan vende hurtigt og forsvarligt tilbage til hverdagslivet.

Genindfør klippekortet
Som en del af en hjælpepakke i foråret 2021 bør ældre, der modtager hjemmehjælp, få genindført klippekortet.

Klippekortet er den bedste hjælp, vi overhovedet kan tilbyde, fordi det giver den ældre frit valg til at beslutte, hvad han eller hun har mest brug for.

Nogen vil vælge en hovedrengøring, mens andre hellere vil følges til frisøren eller ledsages ned til yndlingsbutikken, så der kan komme nyt tøj i garderoben efter den lange nedlukning.

Klippekortet vil gå til den mest udsatte gruppe i eget hjem og være en enorm håndsrækning til de ældre.

Hæv forsamlingsforbuddet
Vaccinationerne er i gang, og de ældre, udsatte og frontpersonalet står først i køen af sundhedsfaglige grunde. Det giver mulighed for at ophæve forsamlingsforbuddet for seniorforeninger.

Når alle ældre over 65 år er vaccineret, er der ingen grund til, at de ikke skal kunne mødes igen. Når man kan lave et differentieret forsamlingsforbud som følge af geografi, så må man også kunne lave det på alder.

Seniorforeningerne spiller en enorm vigtig rolle i mange seniorers liv, og det vil have positiv effekt på deres fysiske, psykiske og mentale helbred. Samtidig løfter seniorforeninger en stor opgave i forhold til udsatte ældre.

Et differentieret forsamlingsforbud vil give ældre en mulighed for at påbegynde genåbningen, uden at smittetrykket stiger.

Sommerpakke var en succes
Et bredt flertal i folketinget vedtog sidste år en sommerpakke til at hjælpe Danmark i gang igen i sommerperioden. Det var en stor succes, for mange lokalsamfund og foreninger har brug for en hjælpende hånd til at komme i gang igen, få oplevelser og aktiviteter.

Sommerpakken indeholdt støtte til seniorforeninger, som de har været meget taknemmelige for og som har skabt lyspunkt i en svær tid. Det vil være oplagt at vedtage endnu en sommerpakke, som igen indtænker seniorforeningerne.

Støtten til seniorforeningerne kom også til at støtte kulturlivet, lokale kroer og seværdigheder. Det er en god måde at give nødlidende foreninger og brancher en god start på tiden efter nedlukningen. 

Forrige artikel KA Pleje: Domstolene er de eneste, der kan stoppe kommunernes prisfifleri i hjemmeplejen KA Pleje: Domstolene er de eneste, der kan stoppe kommunernes prisfifleri i hjemmeplejen Næste artikel FOA: Genåbning  kræver ekstra værn for de ældre FOA: Genåbning kræver ekstra værn for de ældre