Dansk Industri: Ældre skal ikke vælge plejehjem med bind for øjnene

DEBAT: Videooptagelserne på et plejehjem i Aarhus har ført til krav om flere penge og mere kontrol. En del af problemet er, at borgerne ikke kan vælge et andet plejehjem, skriver DI's branchedirektør.

Af Jakob Scharff
Branchedirektør, Dansk Industri

I fremtiden bliver der flere og flere ældre. I 2030 vil der ifølge prognoserne være over 433.000 ældre borgere over 80 år i Danmark – en stigning på lidt over 161.000 i forhold til i dag. De medborgere fortjener en værdig ældrepleje.

Særligt fordi vi har den uvurderlige samfundskontrakt, at vi efter et aktivt arbejdsliv, hvor vi har betalt skat af indtægterne, kan få den nødvendige pleje og omsorg af faglig kompetent personale, når vi får brug for det.

Der er mange forklaringer på, hvorfor der opstår situationer som den, som vi har set i TV 2's skjulte videooptagelser fra et plejehjem i Aarhus. Manglende ressourcer i kommunerne. Manglende tilsyn. Manglende personale.

Der er helt sikkert steder, hvor manglende ressourcer eller et svækket tilsyn kan være en del af forklaringen. Men vi kommer ikke udenom, at de ældres mulighed for at vælge til og fra også spiller ind.

Få ældre kender til frit valg af plejebolig
Selvom ældre i knap 20 år har haft mulighed for at vælge frit mellem forskellige plejeboligtilbud, er området et klassisk eksempel på, at virkeligheden ikke altid er, som den ser ud på et stykke papir. Mange ældre er ikke klar over, at de kan vælge selv.

Seneste undersøgelse viser, at kun hver tredje ældre kender til det frie valg – et fald på cirka syv procentpoint i forhold til for bare tre år siden. Det er en dramatisk udvikling og ikke en, som vi kan være tilfredse med. Særligt fordi de ældre, der kender til ordningen, i stadig højere grad mener, at den er vigtig eller meget vigtigt.

Fra 2017 til 2020 er den andel af ældre steget med hele 23 procentpoint. Sagt med andre ord: Færre ældre kender til det, men de, der gør, mener, at det frie valg er stadig vigtigere.

Måske ville de ældre og deres pårørende have valgt plejehjemmet i Aarhus fra, hvis de havde indblik i kvaliteten og tilfredsheden med plejehjemmet. Men sådanne informationer kan man ikke finde i dag.

I dag skal ældre og deres pårørende vælge et plejehjem med bind for øjnene. Det fortjener ingen. Derudover vil øget åbenhed om kvalitet og tilfredshed betyde, at mindre velfungerende plejehjem hurtigere bliver opdaget, så der kan træffes de nødvendige tiltag uden brug af skjulte videooptagelser.

Information om plejeboliger skal være tilgængelig
Vejen mod bedre information og gennemsigtighed i kvaliteten behøver ikke at være lang og møjsommelig.

Allerede i dag findes plejehjemsoversigten, hvor sådanne informationer vil kunne stå tilgængeligt for alle interesserede. En sådan model findes allerede i Sverige, hvor antallet af ansatte i den enkelte plejebolig for eksempel er præsenteret under hvert tilbud. 

Konsekvensen vil være, at de ældre vælger nogle tilbud til og andre fra. Om de ældre vælger et offentligt eller privat tilbud, er underordnet. Det vigtigste er, at informationen er tilgængelig, så ældre og deres pårørende kan vælge netop dét plejehjem, som de finder bedst for dem.

På den måde skaber vi udvikling – og ikke afvikling – af ældreomsorgen. Det er nødvendigt, hvis vi i fremtiden skal kunne give alle ældre borgere den pleje og omsorg, som de fortjener.

Forrige artikel FOA efter plejehjemssag: Højrefløjens faneførere griber til nemme løsninger FOA efter plejehjemssag: Højrefløjens faneførere griber til nemme løsninger Næste artikel Knud Aarup om plejehjemssag: Det er ikke kun ældreplejen, der har store problemer Knud Aarup om plejehjemssag: Det er ikke kun ældreplejen, der har store problemer