Venstre vil lade 15-årige køre knallert

UDSPIL: 15-årige skal kunne køre knallert. Det er en af gulerødderne i Venstres knallertpakke, som også indeholder mere konsekvens.

De unge kan drøne afsted allerede som 15-årige. Sådan lyder nogle af svarene fra Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen.

"Guleroden er, at man fremover kan få lov til at køre knallert, når man bliver 15 år. En såkaldt lille knallert. Den nye standard i Europa for en lille knallert bliver fremover en knallert 25," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Inden de når så langt, skal de dog op til en skærpet prøve.

"Man skal bestå en prøve, der er meget skrappere, end den er i dag. Det er velkendt, at de fleste bare består køreprøven. Det er sjældent, at man hører om, at nogen dumper. Det siger noget om, at prøven er for slap," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Mere konsekvens
Kristian Pihl mener, at hammeren skal falde hårdere, når de unge kører ulovligt

"Den anden pisk er, at anden gang de bliver snuppet med en ulovlig knallert eller kører narko- eller spritkørsel, får de udsat deres bil- og motorcykelkørekort. Det tror jeg virkelig er noget, der vil få folk til at tænke sig om," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Kristian Pihl åbner til gengæld også for, at man som 16-årig efter en supplerende køreprøve får adgang til en knallert 45.

"De unge bliver meget mere mobile på den her måde. Vi ved også, at der er mange unge under 15, som kører rundt på knallert, dem får vi ind under ordnede forhold, og de får kendskab til færdselsloven," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Ny knallert 25 er kickstarter
Baggrunden for knallertudspillet er, at Folketinget skal implementere direktivet om knallert 25 fra EU.

"Det, at vi skal lovgive omkring det, er en anledningen til at røre op i gryden," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Trafikordføreren mener også, at det er tid til nytænkning på området.

"Nytænkningen betyder, at vi giver flere unge frihed under ansvar, men samtidig indfører vi mere konsekvens og slår hårdt ned på dem, der ikke kan finde ud af det. Vi mener godt, at man kan køre knallert, når man er 15 år, Det er noget pjat, at man skal være 16 år," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Venstre vil fremlægge udspillet for justitsministeren på et møde i starten af oktober.

Login