Miljøminister i samråd om fosterskader fra bilos

FORSKNING: Danske forskere har vist, at luftforurening fra trafikken sandsynligvis er skyld i dna-skader hos fostre. SF kalder ministeren i samråd.

"Meget tyder på, at kroniske sygdomme skyldes påvirkninger i fostertilstanden, og blandt andet derfor er det bekymrende, at vi finder de her dna-skader i nyfødte børn," siger Marie Pedersen til videnskab.dk.

Hun har netop afsluttet sin ph.d.-afhandling på Institut for Folkesundhedsvidenskabs Afdeling for Miljø og Sundhed og har forfattet den videnskabelige artikel om resultaterne, der er offentliggjort i online-versionen af det ansete tidsskrift Environmental Research.

Resultaterne får SF's miljøordfører, Ida Auken, til at kalde miljøministeren i samråd. "Forskernes resultater fortæller mig, at der skal gribes ind nu. De biler, der bliver solgt i dag uden partikelfiltre, kan vi have kørende på vejen de næste 15 år. Derfor kan vi ikke vente, til EU-reglerne gør det forbudt at købe dieselbiler uden filtre i 2015," udtaler hun i en pressemeddelelse.

Login