V vil ensarte godkendelse af misbrugsbehandling

MISBRUG: En historisk lav satspulje giver kamp om pengene. Venstre har meldt sig på banen med sit finanslovudspil og foreslår blandt andet en kommunal godkendelsesordning for misbrugsbehandling. SF og DF er afventende.

Det skal være slut med, at misbrugere får behandlingstilbud, hvor de f.eks. skal svede deres misbrug ud af kroppen ved at gå i sauna.

I stedet skal der sættes en stopper for den slags "langt ude" tilbud til behandling med en ny kommunalt baseret godkendelsesordning, lyder det fra Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

"Det er fattigt kun at have en diskussion om udgifterne på området uden at diskutere kvaliteten. Vi bruger mange millioner kroner på stofmisbrugsbehandling, men vi har for lidt viden om behandlingen," siger hun til Altinget | Social & Forebyggelse.

Forslaget er en del af Venstres eget finanslovsudspil, hvor partiet har fremlagt sine prioriteter for fordelingen af satspuljen for 2013 (se mere nederst i artiklen). 

Hun forestiller sig en godkendelsesordning, der ligner den ordning, man lavede i forbindelse med satspuljeaftalen for 2009 for alkoholområdet. Således skal godkendelsesordningen gælde for både offentlige og private aktører og være et frivilligt arbejdsredskab for kommunerne.  

"Det kræver i dag nærmest ingen anstrengelser at få sit behandlingstilbud godkendt," siger hun.

Hver fjerde kommune har ifølge Rigsrevisionen ikke en kvalitetsstandard for behandlingen af misbrugere, selvom det er lovpligtigt.

Satspuljen helt i bund
Der bliver rekordfå penge til nye projekter fra satsmidlerne i 2013. Således har den lave lønudvikling på arbejdsmarkedet medført, at der kun er 265 millioner kroner at fordele blandt partierne i forligskredsen, der tæller alle partier undtagen Enhedeslisten.

"En godkendelsesordning koster i sig selv ikke penge. Så i en tid med en historisk lav satspulje er vores forslag oplagt, fordi det ikke er udgiftsdrivende," siger hun og slår fast, "at kommunerne må have en egeninteresse i at medvirke til at bruge godkendelsesordningen."

"Hvis ikke de vil det, må vi kigge på ordningen igen," siger hun.

Kravene i en godkendelsesordning skal ifølge Sophie Løhde udarbejdes mellem Sundhedsstyrelsen og kommunerne.

Med Venstres udspil er spillet om fordelingen af satspuljen for 2013 så småt gået i gang, selvom de officielle forhandlinger først starter i oktober. 

Kickstart af forhandlinger
Jonas Dahl, SF's sundhedsordfører, afviser ikke fuldstændig forslaget - endnu.

"Der er generelt brug for, at vi kigger på, hvilke indsatser vi kan sætte i gang på misbrugsområdet. Man skal ikke skyde andres forslag ned allerede nu. Men regeringen er kommet med sit eget udspil til satspuljen og har annonceret, at den i løbet af efteråret kommer med et udspil på hele forebyggelsesområdet," siger han.

Regeringen har i sit udspil til finansloven peget på, at satspuljepengene kan bruges på blandt andet udsatte børn og unge samt til folk med angst og voldtægtsofre.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, ser flere positive elementer i forslaget.

"Idéen er god nok, men spørgsmålet bliver, om vi kan bakke op om finansieringen. Vores førsteprioritet på området er at få flere døgnpladser til misbrugere. Det kan ikke passe, at folk, der gerne vil ud af deres misbrug, skal vente," siger hun.

Ud over flere døgnpladser vil Liselott Blixt også prioritere kronikere og døgnpladser til folk med spiseforstyrrelser.

Login