Uligheden i danskernes sundhed vokser

NYHED: Der er blevet større forskel på, hvor længe danskerne lever. De højest uddannede kan forvente at leve længere, mens de lavt uddannede ikke oplever samme stigning.

En nyfødt dreng kan i dag forvente at leve 2,9 år længere end et barn født for 10 år siden. Men det forudsætter, at barnet får sig en uddannelse.

For mens den gennemsnitlige levetid vokser, vokser forskellen mellem socialklasser ligeledes. Derfor kommer den længere levetid klart de bedst stillede til gavn. Det er den overraskende konklusion på det notat, som økonomigruppen i Folketinget har lavet på anmodning af formanden for PØ-udvalget, Frank Aaen (EL).

Større social forskel
Middellevetiden for kvinder og mænd med videregående uddannelse er således i dag 4- 5,6 år længere end middellevetiden for ufaglærte. Tendensen er, at forskellen er stigende. Forskellen er de sidste 10 år vokset med et halvt år.

En dansk mand med videregående uddannelse, der er fyldt 30 år, kan således forvente at leve til 80,2 år. Mens en ufaglært kun kan forvente at leve til 74,6 år. En kvinde med videregående uddannelse kan forvente at blive 83,4 år.

Login