Udeblivelser fra operationer falder ved påmindelse

Erfaringer fra Norge og Kolding Sygehus viser, at påmindelser er en god måde at nedbringe udeblivelsen fra planlagte operationer. Desuden udebliver indvandrere og unge mennesker oftere end andre.

I Norge har man haft succes med det sidstnævnte. På Haukeland Universitetssykehus har ryg- og nakkeambulatoriet benyttet sig af et elektronisk system, der varsler patienterne kort før den aftale tid via SMS, e-mail eller telefon. Efter varslingssystemet blev taget i brug, faldt udeblivelserne fra 14 pct. til 1 pct., altså en markant forbedring.

På børneafdelingen på Kolding Sygehus har man lavet et forsøg, hvor man sender 'huskebreve' ud til de patienter, der skal besøge afdelingen i lige uger, og ikke til patienter der skal besøge afdelingen i ulige uger. Det endelige resultat af analysen foreligger endnu ikke, men foreløbige resultater peger på, at omfanget af udeblivelser er faldet for den gruppe, der modtager huskebrevet.

Indvandrere og unge udebliver mest
Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplyser desuden i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg, at regeringen i september 2003 nedsatte en arbejdsgruppe, der har foretaget en undersøgelse af udeblivelser inden for sundhedsområdet.

Login