Terapi giver bedst resultat

En af de undersøgelser, der viser forskellen på medicin og terapi, er Rita Fjeldsteds analyse af behandling af depression i almen praksis.

I cost-effectiveness og kasseøkonomisk analyse for Århus Amt beskriver Rita Fjeldsted behandlingen af depression i almen praksis.
En undersøgelse, der giver de resultater, som politikerne på Christiansborg efterspørger. Altinget|Sundhed har stillet fire spørgsmål om hendes resultater.

Hvilken behandling giver det bedste resultat?
Ifølge resultaterne fra min afhandling har de gamle tricykliske antidepressiva (TCA) en smule højere effekt end nyere antidepressiva (SSRI) på kort sigt. SSRI og kognitiv psykoterapi (CBT) ligger nogenlunde på linie.
På længere sigt, det er to år i mit studie, er CBT væsentlig mere effektivt end begge typer antidepressiva, det vil sige dobbelt så effektivt som SSRI og tre gange så effektivt som TCA. SSRI er mere effektivt end TCA. Terapien klarer sig tilsyneladende bedre jo længere tidsperspektiv, det handler om.
Jeg har i mit studie ikke udført egne forsøg med patienter, men i stedet samlet resultaterne fra en lang række andre studier.

Hvilken behandling kan bedst betale sig for samfundet?
"Betale sig" er et lidt svært begreb, men ud fra en sundhedsøkonomisk beregning er det mest cost-effektivt, det vil sige den laveste sundhedsøkonomiske omkostning per patient, som får reduceret sin depressionsscore til under det halve, at benytte sig af psykoterapeutisk behandling.

Login