Sygeplejersker afviser kritik af kommunale akuttilbud

AKUTTILBUD: Dansk sygeplejeråd deler ikke Danske Regioners og Lægeforeningens kritik af de nye kommunale akutpladser og sygepladser til svækkede ældre og kronikere.

Naturligvis skal kommunerne ikke lave mini-sygehuse. Men det er heller ikke tilfældet, mener man i Dansk Sygeplejeråd.

"Alt for mange ældre borgere bliver indlagt på grund af ukomplicerede sygdomme, som sagtens kan håndteres lokalt. Det er opslidende og forvirrende for de ældre og dyrt for samfundet i form af indlæggelser og sygetransport. Samtidig betyder de mange unødvendige indlæggelser, at de patienter, som virkelig har behov for specialiseret behandling, får et ringere hospitalsophold," siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Meldingen kommer, efter at Lægeforeningen og Danske Regioner i Altinget den 9. januar kritiserer en række kommuners planer om at oprette særlige plejepladser. 

Ifølge Grete Christensen kan de omdiskuterede akuttilbud spare samfundet for penge. Ved hjælp af kommunale sygeplejersker kan ældre og kronikere for eksempel blive behandlet for ukomplicerede sygdomme lokalt. Dog understreger formanden, at kommunerne ikke skal ansætte læger.

"Væskemangel og blærebetændelse kan i mange tilfælde sagtens behandles lokalt af veluddannede sygeplejersker i samarbejde med den praktiserende læge. Der er ikke noget nyt i, at ukomplicerede sygdomme behandles lokalt eller i eget hjem. Hvis ikke kommunerne må håndtere selv de mindst alvorlige sygdomme, kan vi lige så godt rulle udviklingen med supersygehuse og storkommuner tilbage," siger Grete Christensen.

Login