Sundhedspolitikere skal studere aktiv dødshjælp

ETIK: Folketingets Sundhedsudvalg tager 4 - 6. marts på studietur til Storbritannien og Holland for at se på erfaringerne med aktiv dødshjælp.

Skal man efterkomme en patients ønske om at dø?

Det spørgsmål dukker op med jævne mellemrum, og nu skal også Folketingets Sundhedsudvalg tage diskussionen, når de rejser på studietur til Haag og London.

En tilbagevendende diskussion
Det endelige program ligger ikke fast endnu, men planen er, at sundhedsudvalget blandt andet skal mødes med den nationale hollandske eutanasiforening, der har mere end 150.000 medlemmer, ligesom udvalget også skal besøge hollandske klinikker, hvor man hjælper mennesker med at dø.

Det sker i erkendelsen af, at aktiv dødshjælp formentlig også vil komme til at fylde meget i diskussionerne i de kommende år. Det fortæller udvalgets formand Flemming Møller Mortensen (S).

"Vi ved, at det er en diskussion, der vil komme op igen og igen. Derfor vil vi også gerne have noget mere viden på det her område," fortæller Flemming Møller Mortensen.

Regeringen afviser aktiv dødshjælp
I Folketinget blev Helle Thorning-Schmidt for nylig udspurgt af en flok nysgerrige ungdomsparlamentarikere om regeringens holdning til aktiv dødshjælp. Her kunne hun informere om, at regeringen er imod aktiv dødshjælp, hvilket er på linje med flertallet i Etisk Råd.

I 2012 udgav man en rapport, der tog udgangspunkt i, om det vil være en god eller dårlig idé at ændre på den nuværende lovgivning og indføre aktiv dødshjælp. Og her ønskede et flertal ikke at gennemføre en lovændring, selvom enkelte medlemmer mente, at der kan være enkelttilfælde, hvor det kan være menneskeligt påkrævet at udføre aktiv dødshjælp.

Argumenterne for og imod aktiv dødshjælp får politikerne nu rig mulighed for at studere.

"Holland og England er to kulturbeslægtede lande, hvor man har en praksis omkring aktiv dødshjælp, og nu tager vi på tur, og så bliver vi forhåbentlig klogere på et svært og meget følelsesladet område," siger Flemming Møller Mortensen.

Login