Strid mellem læger og medicinalindustri

NOTE: Læger kræver honorar for at give supplerende oplysninger om bivirkninger, når medicinalindustrien har brug for det. Dét vil industrien ikke betale for.

"Vi vil under ingen omstændigheder betale lægerne for at give os disse oplysninger. Når vi ringer lægen op og beder om supplerende oplysninger til den bivirkningsindberetning, han har indsendt, er det for at få nogle informationer, som vi mangler eller har brug for, så vi kan opfylde vores pligt til at orientere Lægemiddelstyrelsen. Det tager typisk 15 minutter og er altså ikke nogen langhåret affære."
Sådan lyder Jan Hyllebergs, vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen (Lif), kommentar til den tvist, der kører mellem de praktiserende læger og medicinalindustrien i disse dage.

En tvist, som Peter Orebo Hansen, direktør i Praktiserende Lægers Organisation (PLO), har et noget andet syn på:
"Vi opfordrer vores medlemmer til at sikre et honorar, før arbejdet med afgivelse af supplerende oplysninger i forbindelse med lægemiddelbivirkninger til medicinalindustrien påbegyndes," siger han.

Grunden er ifølge Peter Orebo Hansen, at det er et ressourcekrævende arbejde for den praktiserende læge, der derfor skal have et honorar. Derfor har PLO for nyligt skrevet til lægemiddelindustriforeningen (Lif) og meldt ud, at lægerne i fremtiden vil betales, før de kommer med flere oplysninger.

Som resultat af denne situation har Lif kontaktet Lægemiddelstyrelsen for at få defineret i hvor høj grad, det er lægens pligt at indberette bivirkninger.
"Vi er bekymrede for, at lægerne kun vil indberette bivirkninger i de tilfælde, hvor de vil få betaling for det, hvis en betaling fra lægemiddelindustriens accepteres. Vi er ikke interesserede i, at bivirkninger bliver et betalingsspørgsmål, hvor værdifulde oplysninger går tabt. Det kan få katastrofale følger," mener Jan Hylleberg.
 
Lægemiddelstyrelsen vil ikke blande sig
Lægemiddelstyrelsen har i mellemtiden udtalt til dagbladet Politiken, at styrelsen ikke har hjemmel til at blande sig i betalingsspørgsmålet.

"Det er helt uacceptabelt," mener Jan Hylleberg og henviser til Lægemiddelstyrelsens kvitteringsbrev ved indberetning af bivirkninger, som har været anvendt siden januar 2006, hvori der står:

"Der kan være behov for at indhente supplerende oplysninger, udover dem som står anført på indberetningsskemaet. Hvis dette er tilfældet, vil medicinalfirmaet henvende sig til dig for - om muligt - at få disse oplysninger. Af hensyn til kvaliteten af overvågningen er der god grund til at afsætte den nødvendige tid, hvis medicinalfirmaet henvender sig med ønske om yderligere oplysninger."

Login