Risiko for smitte med kogalskab ved blodtransfusion

Dansk donorblod kan indeholde smitte med kogalskab. Løkke erkender, at der på nuværende tidspunkt ikke er gjort noget ved sagen på trods af, at der findes en blodfiltreringsmetode, der kan mindske smitterisikoen.

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser at indføre filtreringsmetoden, da den danske blodproduktionsmetode i forvejen fjerner 90-95 procent af de hvide blodlegemer, som findes i det tappede blod, og fordi det vil medføre en årlig merudgift på 65 mio.kr:

"På baggrund af Sundhedsstyrelsens oplysninger finder jeg ud fra en samlet vurdering ikke, at der – end ikke ud fra et forsigtighedsprincip – indtil videre er tilstrækkeligt grundlag for at indføre leukocytdepletering af alt blod og blodkomponenter, der anvendes til transfusion, med henblik på muligvis at formindske en hypotetisk risiko for overførsel af variant Creutzfeldt-Jakob sygdom".

I Danmark i dag udføres leukocyt filtrering kun hvis selv den mindste forurening med hvide blodlegemer kan fremprovokere komplikationer for patienten.

Login