Plan for nye sygehuse

NYHED: Danske Regioner har langt fra droppet planen om 100 mia. kr. til nye sygehuse. I går fremlagde de en plan for, hvordan pengene kan bruges.

En gennemsnitsalder på over 30 år, det er realiteten for de danske sygehuse. I 1970'erne blev der investeret massivt i de danske sygehuse, men lige siden er det gået ned ad bakke. Det vil Danske Regioner råde bod på.

En investeringsramme på 100 mia. kr. over de næste 10 år er allerede kendt. Men at den skal fordeles ved automatisk låneadgang til regionerne, en tilskudspulje og råderum i regionernes økonomi er helt nyt.

"Anlæg skal have sit eget liv. Vi skal have skilt det ud af driften, og i stedet oprettet en anlægspulje, som så kan bruges til at bygge nyt," siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Mangler 70 mia. kr.
De 30 mia. skal tages ud af det, der allerede i dag afsættes til anlæg. De resterende penge skal gives af regeringen, som vil få klare gevinster af investeringen. Regionerne skal kunne låne penge til nybyggeri, samtidig med at de vil kunne få del i en pulje, som skal fremme fornuftige faglige løsninger.

Det vil sige, at de regioner som eksempelvis følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger til akutplanen, vil kunne få flere penge til nybyggeri, fordi det lever mere op til de faglige krav.

Bent Hansen så gerne, at der blev nedsat et udvalg, hvor både SST og Danske Regioner sad med og vurderede forslagene fra de forskellige regioner. Kriterierne for at få penge er ikke fastlagt, ligesom pengene heller ikke er fundet endnu.

Login