Offentlig og privat skal leve op til samme krav

SPECIALEPLANLÆGNING: Sundhedsstyrelsen er klar til at beslutte, hvilke operationer der kan foregå hvor. Til foråret er planen klar.

Sundhedsstyrelsen sender netop nu materiale til specialeplanlægningen ud. Nu skal regionerne og de private aktører til at søge om, hvilke operationer de må udføre, og til foråret beslutter styrelsen så, hvem der kan gøre hvad.

Kravene til de private og offentlige er helt de samme.

"Den proces, der har været med specialeplanlægningen, viser, at vi har fået en stærkere rolle. Tidligere har vi lavet vejledninger, der sagde, hvad vi mente, amterne skulle gøre. Der var ingen lovgivning og heller ikke sanktionsmuligheder. Nu skal vi bestemme, hvilke sygehuse hvilke behandlinger skal foregå på. Nu er vi ved at finde ud af, hvordan det skal være," siger Sundhedsstyrelsens direktør, Jesper Fisker, til Altinget.dk.

Specialbehandlinger
Sundhedsstyrelsen har nedsat et udvalg af eksperter, der er ved at definere, hvad de enkelte behandlinger er. Hvis en behandling bliver kategoriseret som en specialbehandling, må den kun finde sted på meget få sygehuse, hvor man så skal sikre, at der kan laves den type behandlinger et bestemt antal gange.

"Det bliver afgjort næste forår, hvem der må hvad. De nye beføjelser, som Sundhedsstyrelsen har fået, vil også blive brugt her. Vi påtager os at være ansvarlig for, hvor specialbehandlingen skal foregå. Det handler om, at vi skal sikre, at lægerne, ja hele teamet, bliver dygtige nok. Det er jo en konsekvens af, at det har foregået lidt for mange steder," siger Jesper Fisker.

Sundhedsstyrelsen udsender nu materiale, hvor det fremgår, hvad der skal til, for at et sygehus kan få tildelt de forskellige behandlinger, og det skal hospitalerne så søge om. Det gælder både for det private og det offentlige.

"Vi håber, at man regionsvis vil overveje, hvad man gerne vil, og hvad man kan. Og i den forbindelse kunne man godt forstille sig, at de går sammen med private leverandører. Man kan sagtens forestille sig, at der indgår private leverandører i de ansøgninger, vi får. Ligesom regionerne også vil kunne samarbejde om behandlinger. I virkeligheden kan man forstille sig meget, det vigtige er, at alle så skal leve op til de kvalitetskrav, der er," siger Jesper Fisker.

Kvalitetskrav vægtes højest
Han understreger, at det vil være Sundhedsstyrelsen, der bestemmer, om de enkelte hospitaler lever op til kvalitetskravene, og hvis de ikke gør det, så får de ikke lov til at udføre behandlingen, det gælder både for det private og det offentlige.

"Vi spiller med musklerne. Eksempelvis i forbindelse med akut-rapporten, der gik vi ud og sagde, at der skulle være et befolkningsgrundlag på min. 200.000. Og der har vi kritiseret de regioner, der ikke lever op til det. Vi vil helt sikkert bruge den kompetence mere og mere. Vi vil gerne have musklerne, men det bedste er jo, hvis vi ikke skal bruge dem," siger han.

Han håber dog, at Sundhedsstyrelsens rådgivning gør, at der bliver lavet en hensigtsmæssig specialeplanlægning. Jesper Fisker er observatør i Erik Juhl-udvalget, der skal beslutte, hvilke hospitalsprojekter i regionerne som skal have støtte fra regeringens investeringsfond, der blev etableret i forbindelse med kvalitetsreformen.

Login