MTV nødvendig for ny vaccine mod kræft

Gratis kræftvaccine først mulig når Sundhedsstyrelsen har lavet en MTV. Det næste halve år skal folk selv betale.

"En medicinsk teknologivurdering, MTV, laves for at indgå i et beslutningsgrundlag. MTV laves for eksempel når der er tale om en væsentlig nydannelse, hvis der er tale om en stor patientgruppe, eller hvor der er væsentlige spørgsmål til økonomi og organisering. HPV-vaccination er et godt eksempel. At vaccinen er tilgængelig og har fået markedsføringstilladelse er jo ikke ensbetydende med, at den skal være med i et vaccinationsprogram - eller at man præcis ved hvordan," siger Finn Børlum Kristensen, centerchef ved Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering.

Den udmelding forstår direktøren for Sanofi Pasteur i Danmark ikke. Han mener, at der skal handles hurtigere for at forhindre fremtidige dødsfald.

"En vaccine, der forebygger mod kræft, er så stor, som det kan blive. Det er en relativ væsentlig forbedring af folkesundheden. Grundlæggende skal man selvfølgelig tænke sig om, inden man indfører nye lægemidler. Men hvorfor lave en MTV, når man kan se, at det vil løse et relativt stort problem. Man skal vel vælge sine kampe med omhu. Pengene kan vel anvendes lidt mere hensigtsmæssigt," siger direktør Kim Kjøller.

Login