Mindfulness kan erstatte antidepressiva

KORT NYT: Alvorligt depressive kan opnå samme effekt med mindfulness-terapi som antidepressiv medicin. Det viser en ny undersøgelse fra tidsskriftet Lancet.

En gruppe britiske forskere har sammenlignet effekterne af terapi-baseret behandling og medicinsk behandling på 424 alvorligt depressive personer og er kommet frem til en overraskende konklusion. Undersøgelsen viser nemlig, at de to behandlingsformer er så godt som lige effektive, når det kommer til at forhindre depressive tilbagefald.

”Undersøgelsen er det første, store sammenlignende studie af mindfulness og antidepressiva, og resultaterne er overbevisende,” siger Lone Fjorback, der er overlæge i psykiatri og seniorforsker ved Aarhus Universitetshospital til Politiken.

Lige effektive behandlinger
De 424 patienter kommer fra 95 institutioner i det sydvestlige England og blev delt i to lige store grupper. 212 af patienterne blev behandlet med mindfulness-terapi i to år, mens en kontrolgruppe på 212 patienter fortsatte i et medicinsk behandlingsforløb i de to år. Da forskerne ønskede at undersøge effekten på alvorligt depressive, var det et udvælgelseskriterium, at patienten havde haft tre eller flere depressioner.

Login