Læger og patienter skuffede over tilsyns-aftale

TILSYN: Hverken Lægeforeningen eller Danske Patienter er imponerede over den aftale, som man på Christiansborg har indgået for at styrke Sundhedsstyrelsens tilsyn. For få penge, lyder det fra begge organisationer.

Der lyder ikke de store hurraråb fra Lægeforeningen og Danske Patienter over den aftale, som alle Folketingets partier torsdag indgik omkring en styrkelse af Sundhedsstyrelsens tilsyn.  

LÆS: Sundhedsstyrelsen får styrket tilsyn

Lægeforeningens og Danske Patienters fælles kritik er rettet mod det løft til området på 46 millioner kroner, som partierne er blevet enige om over de næste fire år.  

”Aftalen ser ikke ud til at være den hårdt tiltrængte styrkelse af Sundhedsstyrelsen, som vi har efterspurgt,” siger Danske Patienters formand, Lars Engberg. Han vurderer, at styrelsen efter en stribe sparerunder de seneste år har været hårdt presset.

”Ud over at beløbet er lavt i forhold til de stigende antal opgaver på tilsynsområdet de kommende år, så er det også ærgerligt, at de fleste af pengene hentes internt i styrelsen fra forebyggelsesområdet,” siger Lars Engberg.

Læger: For lidt  
Samme kritik kommer fra Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

”Som vi læser aftalen, tilføjes cirka ti ekstra årsværk. Set i forhold til, at der er cirka 250.000 autoriserede sundhedspersoner i Danmark, er det ikke mange,” siger Andreas Rudkjøbing, der også noterer sig, at pengene kommer fra andre områder i styrelsen.

Danske Patienter og Lægeforeningen ser dog også positive elementer i aftalen. Det gælder planerne om, at styrelsen skal fokusere kræfterne på områder, hvor der er størst risiko for, at der er problemer.  

”Det er vigtigt, at vi har et stærkt tilsyn, som bruger sine kræfter der, hvor der er brug for dem. Det vil sige til at holde øje med de personer, hvor risikoen for, at patienterne lider skade, er størst,” siger Andreas Rudkjøbing om tiltaget, der dog har været lagt på bordet i mange måneder.

Lægeforeningen er også positiv over for, at partierne vil lave en opstramning på området for speciallægeerklæringer. Det er sket, efter at det er kommet frem, at nogle speciallæger angiveligt har svindlet eller sjusket groft med sådanne erklæringer, som borgere skal bruge, når de skal søge om diverse sociale ydelser.

Lægeforeningen er dog kritisk over, at politikerne ønsker at øge muligheden for at offentliggøre deltaljer om tilsynssager på et tidligere stadium end i dag.

”Det er ikke acceptabelt, hvis aftalen fører til, at sager, som endnu ikke er afgjort, offentliggøres,” siger Andreas Rudkjøbing.¨

SF: Regeringen ville ikke finde nye penge
SF’s sundhedsordfører, Özlem Cekic, har været en af de skarpeste kritikere af Sundhedsstyrelsens tilsyn, og hun var en af de første politikere til at kræve styrelsesdirektør Else Smith fyret.

Özlem Cekic erklærer sig tilfreds med aftalen. Hun peger blandt andet på de to uvildige undersøgelser, der skal sættes i værk.

”Samtidig er vi nu enige om, at tilsynet omlægges, så styrelsen kan reagere hurtigere,” siger Özlem Cekic.

Hun er enig med Lægeforeningen og Danske Patienter i, at pengene til tilsynsområdet ikke burde være taget fra Sundhedsstyrelsens egne bevillinger.

”Men her var regeringen ikke til at hugge eller stikke i. Jeg havde helst set, at pengene var kommet udefra,” siger Özlem Cekic.

Forrige artikel Sundhedsstyrelsens tilsyn styrkes med 46 millioner Sundhedsstyrelsens tilsyn styrkes med 46 millioner Næste artikel Region afsætter cheflæge og fusionerer hospitaler