Lægehuse skiller vandene på Christiansborg 

LÆGEMANGEL: Sundhedsministeren ønsker et bredt politisk forlig for at sikre bedre lægedækning. Men mellem rød og blå blok er der uenighed om, hvor meget man skal øge regionernes muligheder for at drive lægehuse.

Hvor meget større muligheder skal regionerne have for at kunne oprette regionale lægeklinikker i områder med mangel på praktiserende læger? Det bliver et af de centrale spørgsmål, hvor politikerne i rød og blå blok skal forsøge at finde hinanden i de kommende forhandlinger om bedre lægedækning i Danmark.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har allerede bakket op om Lægedækningsudvalgets anbefaling om, at regionerne fremover skal have lov at drive lægeklinikkerne i længere tid, inden de igen skal sætte lægedækningen i det konkrete område i udbud. Dette tiltag er et af en stribe for afhjælpe manglen på praktiserende læger i socialt belastede områder og udkantsområder.

I dag er reglerne sådan, at en region i tilfælde af mangel på alment praktiserende læger først skal forsøge at finde en ekstern leverandør via et offentligt udbud. Hvis ikke der er brugbare bud fra private operatører, må regionerne drive en regional klinik i fire år, inden regionen igen skal forsøge at få private aktører ind via et udbud.

Login