Kvalitet giver bedre behandling

NOTE: Det kan betale sig at måle kvalitet, viser erfaringer fra Det Nationale Indikator Projekt.

"Vi har set en forbedring år for år, og selv om vi selvfølgelig ikke med sikkerhed kan sige, hvad det skyldes, så stemmer resultaterne meget godt overens med erfaringer fra kvalitetsudviklingsprojekter i udlandet. Jeg tror, at vi kan se en kvalitetsforbedring, fordi vi offentliggør data, og fordi klinikerne skal holde audits, hvor de skal tage personlig stilling til tallene," siger cheflæge Paul Bartels, som er leder af NIP-projektet til Dagens Medicin.

Kan få betydning for Den Danske Kvalitetsmodel
NIP får en del af æren for, at der er sket forbedringer. Det skyldes blandt andet, at tallene kan ses over tid, og derved er godt for motivationen, mener Vibeke Krøll, formand for Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren og chefsygeplejerske på Århus Universitetshospital Skejby.

"Som klinikere har vi en tendens til at stille os i forsvarsposition og sætte spørgsmålstegn ved nogle tal, som vi i øvrigt selv har ansvaret for at indberette. Men når vi som med NIP-tallene kan se ændringer over tid, er det befordrende for motivationen. Forandringerne sker, fordi vi ikke kan lide at blive udstillet som dårligere end andre," siger hun til Dagens Medicin.

Hun mener, at Den Danske Kvalitetsmodel har en god chance for at få succes, fordi den bygger på samme principper som NIP.

Login