Kræft skal være næsten akut

NYHED: Det var svært at forklare regeringens akutløfte, da sundhedsministeren tirsdag redegjorde for, hvor lang tid der må gå, før behandlingen skal gå i gang.

Ved dagens samråd om kræft var der mødt mange journalister op. Men til sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forundring var kameraerne denne gang mest interesseret i en kommentar på et snarligt valg.

"Der er jo gået valgkamp i alt," var hans umiddelbar kommentar, og så ønskede han ikke at kommentere yderligere på rygterne. I stedet brugte han energien på at forklare Folketingets Sundhedsudvalg, hvad det akutte kræftløfte egentlig går ud på. Og det var svært for mere end én politiker at forstå.

Næsten forældet
"Spørgsmålet til samrådet blev jo stillet før sommerferien, og jeg troede, at det blev forældet, da statsministeren lovede akut behandling af kræft. Men nu kan jeg forstå, at spørgsmålet fortsat er relevant, for hvor lang tid må der gå fra symptomer på kræft til behandling?," spurgte Per Clausen (EL), der havde indkaldt til samrådet.

Men svaret fra ministeren var ikke helt lige til. Først gik sundhedsministeren tilbage til 2001, og forklarede om den store indsats, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti har iværksat på kræftområdet med kræftplan I og II. Derefter havde han kritik af oppositionen for at drage lidt forhastede konklusioner, da en rapport trykt i The Lancet viste, at Danmark har en meget dårlig overlevelse blandt kræftpatienter. Problemet med de tal er nemlig, at de er fra 1995 til 1999.

Login