Jordemødre hjælper færre børn til verden

Selv om der er nedlagt en del fødesteder i Danmark siden 2001, er antallet af jordemødre faktisk steget fra 1088 til 1188. Hver jordemoder er dog mindre 'effektiv' end for 20 år siden.

Det hænger sammen med, at hver jordemoder bruger flere timer pr. barn end tidligere. I 1983 brugte en jordemoder ca. 26 timer pr. fødsel, mens det var ca. 31 timer pr. fødsel i 2001, svarende til en stigning på ca. 19 %.

Til gengæld bruger jordemødrene mindre tid på andre aktiviteter end selve fødsler. Sundhedsstyrelsen oplyser, at der ses en vis reduktion af jordemoderkontakterne i graviditeten, efterfødselssamtalerne og tilbudene om forældre-fødselsforberedelsen i forhold til anbefalingerne fra 1998.

"I nogle henseender er der altså tale om, at jordemødre i de senere år har reduceret deres funktioner ved siden af selve fødslerne. Jeg har ikke andre oplysninger, der kan belyse, at de skulle varetage flere funktioner", oplyser sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg.

Login