Ikke frit sygehusvalg

Der er ikke et generelt frit sygehusvalg til udenlandske sygehuse, ligesom der heller ikke er til private sygehuse i Danmark. Det fastslår sundhedsministeren i de fem svar til sundhedsudvalget.

For det første kan der være tale om egentlige rettigheder, hvor patienterne kan blive henvist til udlandet når bestemte betingelser er opfyldt. En patient med en livstruende sygdom kan eks. henvises til "eksperimentiel behandling" på et privat hospital eller et sygehus i udlandet til. Skal behandlingen betales af staten kræver det, at en række forhold og godkendelser af sundhedsstyrelsen er foretaget.

I andre tilfælde er der tale om en mulighed som afhænger af hjemamtets beslutning. Hver enkelt EU-land har nemlig kompetencen til at definere hvilke sundhedsydelser det sociale sikringssystem dækker.

Det betyder, at den enkelte EU-borgers adgang til sygehus og sundhedsydelser varierer fra land til land. Patienters mulighed for behandling i udlandet er sålede3s betinget af dels lovgivningen i hjemlandet og dels EU-lovgivningen, som direkte eller indirekte har indflydelse på området.

Login