Frit valg og behandlingsgaranti

FAKTA: Ordet garanti debatteres på livet løs, alligevel præsenterer De Danske Regioner en behandlingsgaranti inden for psykiatrien.

De Danske Regioner præsenterer i dag rapporten "Behandlingsgaranti i psykiatrien". Den præsenterer to modeller for at løse problemerne med ventelisterne i psykiatrien. I dag er der op til et års ventetid.

De to modeller er: Et udvidet frit valg og en behandlingsgaranti. Modellerne er skruet sammen ud fra hensyn til ressourcesituationen i psykiatrien, hvor det længe har været svært at få besat stillingerne i voksenpsykiatrien. Derfor anbefaler udvalget også, at behandlingsgarantien indføres over en årrække.

Behandlingsmodellen skal være en reel garanti for hurtig behandling til alle sindslidende, der vel at mærke ønsker behandling. Men det kan ikke indføres fra i morgen. Inden for børne- og ungepsykiatrien forslås garantien indført over en 4-5-årig periode. Hvilket er det samme for voksenpsykiatrien til trods for det meget forskellige rekrutteringsgrundlag for de to specialer.

De ikke-psykotiske patienter, eksempelvis depressive, som der har været mere politisk opmærksomhed omkring, forventes først at kunne indføres, når der er opbygget den nødvendige og relevante behandlingskapacitet.

Login