Forskere om lægers overgang til praksis: Implementér erfaringer fra Esbjerg i hele landet

Overgangen fra uddannelse til praksis for nye læger er blevet beskrevet som et “praksischok". Men kandidatuddannelsen i Esbjerg har allerede implementeret flere tiltag, som Robusthedskommissionen anbefaler. Nu er det tid til at implementere det i hele landet, skriver Anna-Marie Bloch Münster, Torben Knudsen, Malene Korsholm og Rikke Leth-Larsen.

Robusthedskommissionen siger det og kandidatuddannelsen for læger i Esbjerg viser det. Vi har allerede erfaring med en række konkrete tiltag, der understøtter robusthed under uddannelsen. Det er nu tid til at dele viden og læring med alle der vil være med.

Det er blevet beskrevet som et “praksischok” - overgangen fra uddannelse til praksis for nye læger. Arbejdspres og mangel på støtte er nogle af de udfordringer, de står overfor. De føler sig ikke klædt på til opgaven, de er ikke robuste. Men hvordan hænger denne manglende robusthed hos nyuddannede læger sammen med Robusthedskommissionens anbefalinger?

Robusthedskommissionen blev nedsat i sommeren 2022 med det formål at komme med anbefalinger til løsning af de grundlæggende udfordringer i sundhedsvæsenet. Dette inkluderer bedre tilrettelæggelse af uddannelser, bedre overgang fra uddannelse til praksis, styrket tilknytning til arbejdspladsen, samt mere fleksibel og tværfaglig løsning af opgaver. For et robust sundhedsvæsen kræver andre beslutninger og tiltag end hidtil, samt langsigtede investeringer.

Login