DF forlanger løsning for gigtpatienter

NYHED: Det er ikke tilfredsstillende, at gigtpatienterne mister deres fysioterapi. DF vil finde en løsning for de patienter, der har mistet retten til vederlagsfri fysioterapi.

Så markant er DF's sundhedsordførers melding efter flere ugers uklarhed om, hvilken konsekvens en præcisering af reglerne har fået for, hvem der kan modtage vederlagsfri fysioterapi.

Det er handicapkriteriet, der er skyld i, at 2000 gigtpatienter i løbet af 2006 mistede deres gratis fysioterapi. Men sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastholdt i går i Folketingssalen, at reglerne ikke er ændret. Det forstår Gigtforeningen ikke. DF kræver løsning nu.

Flertallet er klar
Socialdemokraterne tilbyder Dansk Folkeparti et alternativt flertal, hvis ikke ministeren vil lytte.

"DF sidder med nøglen, men de skal bare sige til, hvis de vil have et alternativt flertal," siger Bjørn Medom Nielsen (S), som er medlem af Folketingets Sundhedsudvalg.

Hidtil har sagen drejet sig om en særregel for de scleroseramte, der faldt væk, hvilket betød, at mange af disse patienter mistede retten til gratis fysioterapi. Men nu viser tal fra Fysioterapiforeningen, at også gigtpatienterne er blevet ramt. Det er dog sket på grund af udspecificeringen af handicapkriteriet - nemlig at kun personer, der ikke kan klare sig 24 timer i eget hjem, skal have gratis fysioterapi.

Onsdag var der forespørgselsdebat i Folketingssalen, hvor sundhedsministeren flere gange hævdede, at det altså ingen konsekvens har haft for gigtpatienterne, fordi reglerne ikke er ændret.

Uforstående over for tal
Gigtforeningen forstår ikke ministerens melding og kalder det manipulation med tal. De vil have svar på, om det var meningen med at ændre kriteriet, at en stor gruppe gigtpatienter ikke længere skal have mulighed for forebyggende træning.

"Det er helt i modstrid med udviklingen, hvor man taler om at forebygge sygdom. De definerer kriteriet alt for strengt. Stramningen er helt uhørt og strider imod de politiske meldinger, der går på mere fokus på forebyggelse," siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.

Hun mener, at det er vanvittigt, at man ikke ønsker at hjælpe folk til at få en tålelig hverdag.

Login