Antibiotikaforbrug stiger trods advarsler

MEDICIN: Øget forbrug af antibiotika gør flere bakterier modstandsdygtige over for behandling. På trods af dette stiger antibiotikaforbruget blandt danskere, og det finder formand for Lægeforeningen problematisk.

Salget af antibiotika til danskerne er over de seneste 10 år steget med cirka 39 procent. I 2000 blev der solgt 13,6 døgndoser antibiotika for hver 1.000 personer, og i 2010 var tallet steget til 18,9 døgnposer. Det viser tal, som Nyhedsmagasinet Ingeniøren har udarbejdet på baggrund af Lægemiddelstyrelsens database, MedStat.

Kritik af stigende udskrivning af antibiotika-recepter over telefon 
På baggrund af telefonsamtaler udskrev Region Hovedstaden sidste år 40.906 recepter på antibiotika, hvilket svarer til 30 procent af Lægevagtens samlede antal antibiotikarecepter, skriver Politiken. 

Det er alt for mange, udtaler Jørgen Rem, direktør for Lægevagten i Region Hovedstaden, til Politiken, hvor han også siger: "Det her går imod vores regelsæt. Man udskriver ikke antibiotika i telefonen, medmindre der er tale om en sikker øjenbetændelse eller en sikker blærebetændelse. Det er stort set de eneste to tilstande, hvor vi kan acceptere at udskrive telefonrecepter."

Login