Aktører ønsker klarhed om sunde fødevare-puf

NUDGING: Kan staten få danskerne til at leve sundere ved at "puffe" dem til at købe mere broccoli og mindre chokolade? Det spørgsmål vil flere aktører på fødevareområdet gerne have svar på. Fødevareministeriet ønsker mere forskning inden for området.

Spiser danskerne rent faktisk sundere, hvis salatskålene står før kødfadet i kantinerne, hvis der bliver brugt mindre tallerkner i de offentlige køkkener, eller hvis slikposerne og chokoladebarerne bliver rykket væk fra kasserne i supermarkedet?

Det er spørgsmål, som en række aktører på fødevareområdet gerne vil have klarhed over. Selvom der findes en del international forskning på området, halter det i Danmark, og derfor opfordrer de nu fødevareminister Mette Gjerskov (S) til hurtigst muligt at sætte skub i forskningsindsatsen vedrørende "nudging" eller "valgarkitektur" - også kendt som små adfærdspuf til at vælge eksempelvis sundere fødevarer.

"Der er et skrigende behov for at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Vi skal især have fokus på spisning uden for hjemmet, eksempelvis i folkeskolerne, kantinerne og på erhvervsskolerne, for det er her, man kan tillade sig at blande sig i madvanerne," siger Bent Egberg Mikkelsen, professor i ernæring og måltidsservice ved Aalborg Universitet.

Login