30 års kamp mod brystkræft har virket

NOTE: Danske brystkræftlæger har ved et jubilæumsmøde fremlagt dokumentation for, at 30 års indsats på kræftområdet har haft en positiv effekt.

På det nyligt afholdte 30 års jubilæumsmøde i Dansk Bryst Cancer Gruppe fremlagde danske brystkræftlæger dokumentation for, at indsatsen har nyttet: Behandlingerne er blevet mere skånsomme, og langt flere patienter overlever i dag deres sygdom.

"Det mest håndgribelige er, at vi har fået flyttet andelen, der overlever deres brystkræft, fra godt 60 pct. i midten af 1970'erne til knap 80 pct. i dag," fortæller professor og overlæge Henning Mouridsen, Rigshospitalet, i en pressemeddelelse.

Han var med til at danne den landsdækkende organisation i 1978, og har siden været DBCG's generalsekretær.

"En anden markant landvinding er, at vi i dag er blevet meget bedre til at behandle skånsomt. Det har meget stor betydning, at de kvinder, som er blevet helbredt for sygdommen, kan leve videre uden stærkt belastende følgevirkninger af den operation, strålebehandling og medicinske efterbehandling, som de har gennemgået," siger Henning Mouridsen.

Store fremskridt
DBCG har også analyseret, hvilke faktorer som har haft størst betydning for de fremskridt, der er opnået på de 30 år.

Analysen viser, at den forbedrede overlevelse primært skyldes to forhold, nemlig at behandlingerne er blevet mere effektive, og at diagnosen gennemsnitligt stilles på et tidligere tidspunkt i dag.

"For 30 år siden behandlede man udelukkende med kirurgi og eventuel supplerende strålebehandling. Men man var begyndt at interessere sig for, at knuden i brystet kun var en del af sygdomsbilledet, og at man også skulle give opfølgende medicinsk behandling, såsom kemoterapi eller antihormonbehandling, for at komme det, man ikke kunne se, til livs.

Siden er den medicinske efterbehandling blevet yderligere forbedret, hvilket har bidraget til en væsentlig reduktion i antallet af kvinder, som får tilbagefald efter at være blevet opereret," forklarer formanden for DBCG, overlæge dr. med. Peer Christiansen, Århus Universitetshospital i en pressemeddelelse, og tilføjer:

"Men vi kan også se, at det har stor betydning for overlevelsen, at kvinder i dag når tidligere frem til behandling end de gjorde tidligere. Derfor er det desto mere beklageligt, at vi har været alt for længe om at komme i gang med at få implementeret tilbuddet om screening i hele landet. Der er ingen tvivl om, at det vil kunne bidrage til at øge overlevelsen yderligere."

DBCG har dannet skole
Med DBCG lykkedes det at få skabt et forum, hvor alle læger i landet, der arbejder med behandlingen af brystkræft, kan diskutere og blive enige om, hvordan man bedst behandler sygdommen.

DBCG's måde at arbejde på har i de senere år dannet skole. I dag har stort set alle kræftformer deres egen faglige cancergruppe, og de er blevet tildelt en særlig rolle i forbindelse med regeringens aktuelle akutkræftplan.

Cancergrupperne skal levere det faglige input til at få beskrevet det optimale patientforløb, hvor ventetid ikke får indflydelse på, om patienterne overlever deres sygdom eller ej.

Login